Hlavní obsah

Kolumbie dotančila pro titul mistrů světa futsalistů

Zdeněk Říha

Kolumbie splnila cíl a v domácím prostředí se podruhé stala mistrem světa. Pořadatelský celek ve finále předvedl svou typickou nápaditou hru, ve které vynikal zejména John Pinillo, jenž v samotném zápase nastřílel 4 branky a na šampionátu celkem v šesti zápasech 17, což mu vyneslo i cenu pro nejlepšího střelce. V souboji o třetí místo přehrála Argentina Rusko a všechny cenné kovy tak na šampionátu získaly celky z Jižní Ameriky.

Foto: www.fecolfutsalon.com

Kolumbie s pohárem mistrů světa

Článek

Kolumbie začala finále famózně - už po dvou minutách se k míči dostal Pinilla, zbavil se dvou protihráčů a z deseti metrů tvrdou ranou pod břevno otevřel skóre. Kolumbie potom dál byla lepším týmem a brzy dal Pinilla další branku, když do prázdné branky dorazil střelu Gomeze. Hráči Paraguaje byli od počátku nervózní a vyžívali se v diskuzích s rozhodčím, což jejich hře rozhodně neprospívalo.

Kolumbie dál excelovala a ve 12. minutě po hezké kombinaci zvyšoval Goméz na 3:0. Teprve potom se ke slovu dostala Paraguay, která ve druhé desetiminutovce přeci jen otupila kolumbijský tlak a po rychlé rozehrávce rohu Santander hlavou snížil. Paraguay se nadechovala, vyrovnala hru, ale potom přišel další zásah. Pinilla se uvolnil na levé straně a cizelérsky obstřelil paraguayského brankáře Mezu. Kolumbie šla do kabin s náskokem tří branek.

Ve druhé půli Kolumbie dál pokračovala ve své lehkonohé produkci, zatímco Paraguayci, přestože se snažili o tlak, působili těžkopádně. Šance počítali domácí, ale Pinilla, po něm Goméz a pak znovu Pinilla nedokázali trefit branku. Rozhodnutí přišlo ve 30. minutě - Kolumbie rozložila paraguayskou obranu a střelu Pinilla do prázdné branky vyrazil Santander rukou. Santander musel tedy po modré kartě střídat a z penalty Cuervo sice na třikrát přidal pátý gól domácích. A hned vzápětí Pinilla zvýšil na 6:1.

Výsledek pak už doznal jen kosmetických změn, více na sebe upozornil tým Paraguaje, který výsledek prostě neunesl a v závěru utkání vyprovokoval několik strkanic, do kterých se ochotně zapojovali i členové realizačního týmu. Na titulu mistrů světa pro Kolumbii to už nic nemohlo změnit.

FINÁLE MISTROVSTVÍ SVĚTA
Kolumbie - Paraguay 8:2 (4:1)
Branky: Pinilla 4, Cuervo 2, Goméz, Estupiňán - Santander, Delgado

Argentina vybojovala třetí místo

V souboji o třetí místo Argentina přehrála Rusko. Rusové na začátku 2. poločasu sice dokázali srovnat skóre, pak však duel rozhodl fantastickým hattrickem, na který mu stačilo celkem 22 vteřin, Figueora. I bronzové medaile tak zůstávají v Jižní Americe.

Český tým skončil své působení na šampionátu ve skupině, kde obsadil po jednom vítězství a dvou porážkách třetí místo, celkově mu potom patří desátá příčka. V Kolumbii tým zůstal až do konce turnaje, času využil i k sehrání jednoho přátelského zápasu, ve kterém porazil Uruguay 5:3.

Více informací o futsalu-sálovém fotbalu naleznete na: www.futsal-salovyfotbal.com

O 3. MÍSTO
Argentina - Rusko 8:4 (4:1)
Branky: Figueora 3, Nuňéz 2, Miranda 2, Sanchéz - Monakov 2, Kumrašin, Giordanino vl.

Reklama