Hlavní obsah

Futsaloví reprezentanti v netradiční roli: vyzkoušeli si fotbalgolf!

Rumburk

Futsaloví reprezentanti nezahálí ani o své dovolené. Dnes se však místo v hale na palubovce sešli v Rumburku, aby si vyzkoušeli netradiční sport fotbalgolf na nově otevřeném hřišti na Dymníku u Rumburku, které je vůbec prvním svého druhu v České republice. Jiří Novotný, Zdeněk Sláma, Tomáš Štverák a Michal Holý se v jednom „flightu“ sešli ještě s bývalým reprezentačním kapitánem Martinem Dlouhým.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Futsaloví reprezentanti na nově otevřeném fotbalgolfovém hřišti u Rumburka. Zleva: Michal Holý, Zdeněk Sláma, Tomáš Štverák, Martin Dlouhý a Jiří Novotný.

Článek

Na celý kvintet zpovzdálí dohlížel kouč národního týmu Tomáš Neumann – fotbalgolfový nadšenec, který pomáhal rumburské hřiště vytvářet a zároveň stojí v čele vznikající fotbalgolfové federace. Trenér Neumann dnešní exhibici vyhrál s počtem 70 kopů a chystá se v létě i na MS.

Mezi futsalisty vládli Štverák s Novotným; na hřišti s parem 72 se oba vešli jeden úder pod limit. „Super hra," liboval si Štverák. „Štvery měl výhodu, protože si tady už jednou tréninkově zahrál, což je obrovská výhoda. Kdyby tomu tak nebylo, zvítězil bych já," kontroval Novotný.

Vyhecované souboje futsalisty rychle vtáhly do děje. Štverák při obstřelu kamenné překážky čelil i nařčení, že při uvedení míče do hry použil jinak nepovolený „dvojdotek". Nakonec si uhájil svoji pravdu. „Byl to takový kop po vzoru Ronaldinha, prostě záblesk geniality," ocenil Štverákův kousek Dlouhý.

Fotbalgolf je sport, který vznikl před devíti lety v Dánsku a vychází ze spojení fotbalu a golfu. Hraje se na hřišti podobnému tomu golfovému, ale do určených jamek se nedopravuje malý míček pomocí hole, nýbrž fotbalový míč pomocí kopů. Fotbalgolfové hřiště má stejně jako golfové 18 jamek a každá má v závislosti na obtížnosti, délce či umístění umělých překážek svůj par. V České republice by v dohledné době mělo vzniknout šest hřišť, v září se na Dýmníku uskuteční i první otevřené mistrovství ČR.

„Při fotbalgolfu musíte skloubit fotbalové dovednosti a techniku kopu s golfovým myšlením. Nemusíte být skvělým fotbalistou, abyste byl dobrým fotbalgolfistou a naopak," vysvětloval Neumann, který zatím netradičnímu sportovnímu odvětví větší světlou budoucnost. "Viděli jsme to v Německu a ve Švédsku a na základě toho jsme se dohodli se Světovou fotbalgolfovou asociací na začlenění naší asociace mezi plnohodnotné členy. Potenciál to má obrovský, protože je to sport pro všechny. Mohou to hrát ženy, děti, senioři. A je to velice chytlavé. Navíc se hraje v přírodě, v krásném prostředí," uvedl Neumann.

Reklama