Hlavní obsah

Česko - Itálie 1:1, 3:2 na penaltyČeští futsalisté v Kuvajtu porazili mistry Evropy a zahrají si o zlato s Argentinou

Kuvajt

Další velký den pro český futsal. Národní tým totiž dokázal v pondělním semifinále Futsal Continental Cupu v Kuvajtu porazit mistry Evropy z Itálie 3:2 v penaltovém rozstřelu poté, co v normální hrací době i po prodloužení skončilo utkání nerozhodně 1:1. Hrdinové jsou všichni hráči, ale dva futsalisty musíme vypíchnout. Brankáře Libora Gerčáka a střelce Michala Seidlera.

Foto: Radek Klier

Čeští futsalisté si zápas s Brazílií nezopakují. Ve finále se totiž utkají s Argentinou.

Článek

První poločas branku nepřinesl. Oba týmy zahodily několik šancí, ale zápletka přišla až po přestávce. Michal Seidler dostal míč k lajně od Beleje a svou skoro typickou křížnou střelou vsítil svou sedmou branku na turnaji. Italové se oklepali až ve 33. minutě, kdy si naběhl na střed hřiště Ferreira a vystřelil do protipohybu Gerčáka – 1:1. Zápas dospěl až do prodloužení, kde čaroval brankář Gerčák a totéž platilo i v penaltovém rozstřelu. Na ty však nemuselo dojít, kdyby svou velkou šanci proměnil Janovský.

Italové v penaltové sérii neuspěli. Při druhém pokusu trefili tyč. Rozhodnout mohl ve třetí sérii Belej, ale mířil stejně. Jenže hned ve čtvrté sérii Gerčák penaltu vyrazil a Michal Seidler udělal tečku za spanilým postupem Čechů do finále.

Obrovskou euforii si v Kataru užíval i trenér Tomáš Neumann: „Takové zápasy se dají vyhrát jedině s extrémním nasazením a dodržením taktiky. Samozřejmě také musí zachytat brankář, což se vše stalo. Naprosto jsme dodrželi taktiku. Drželi jsme Italy na polovině hřiště. Mimo pár okamžiků jsme je ani nepouštěli do šance. Naopak my jsme nějaké příležitosti měli a mohli jsme zápas rozhodnout ještě dřív. Několikrát jsme šli sami na bránu. Před kluky musím smeknout klobouk. Hrají fantastický turnaj a ještě si to všichni užijeme v úterním finále."

Věří si i ve finále

Před penaltovým rozstřelem byl Neumann celkem klidný. „Věřil jsem," přiznal, „Viděli jsme hráče číslo sedm kopat penaltu den předem. Říkali jsme Gerčákovi, kam to kope. Ten ji pak nedal. Géra prostě penalty chytat umí. V tomhle ho obdivuji. Dneska nás opravdu podržel. V důležitých okamžicích dokázal včasným vyběhnutím zabránit gólovým situacím. Samozřejmě, penalty jsou trochu loterie. Italové museli, my jsme mohli. Hlava asi taky trochu rozhodla, navíc Italové věděli, že už s námi jednou na penalty prohráli a nyní se to opakovalo."

Česká výhra otřásla doslova futsalovým světem. „Porazili jsme mistry Evropy. To není jen tak," usmíval se trenér Neumann a pokračoval: „Neděje se to každý den. Na Italy se nám daří. Hrajeme s nimi vyrovnané zápasy, vyhovuje nám jejich hra a dokážeme ji eliminovat. Náš mančaft má prostě sílu."

Ve finále se český výběr utká v úterý od 18 hodin s Argentinou, která zdolala Brazilce 4:1. „Je to jedno, s kým budeme hrát. Když jsme jeli na tento turnaj, tak jsme věřili, že se dostaneme ze skupiny, protože to bylo v našich silách. Japonsko a Guatemala jsou na stejné úrovni. Těžko jsme od nich mohli něco čekat. Odehráli jsme dva perfektní zápasy. S Brazílií jsme se podvědomě šetřili, ale ta je úplně jinde než my. Věřím, že i ve finále můžeme uspět s naší hrou i nasazením. Kluci si začínají věřit, jsme na vítězné vlně a stát se může vše," zdůraznil trenér Čechů.

Itálie - Česká republika1:2 pk (1:1 - 2:3)
Branky: 33. Ferreira - 24. Seidler, rozhodující pk Seidler.
Itálie: Mammarella (Ercolessi) - Diego, Molitierno, Miotti, Putano, Ferreira, Giasson, Canal, de Luca, Honorio, Leggiero, Romano, Calderolli. Trenér Roberto Menichelli.
Česká republika: Gerčák (Žďánský) - Rodek, Lištván, Holý, Janovský, Belej, Seidler, Sláma, Rešetár, Kovács, Slováček, Záruba. Trenér Tomáš Neumann.
Brazílie – Argentina1:4 (1:1)
Futsal Continental Cup 2014 – Finále
Česká republika – Argentinaúterý, 18:00 SEČ

Reklama