Hlavní obsah

VIDEO: Trest za skandální penaltu. Limberský zaplatí 40 tisíc, Plzeň se Spartě omluví

Aktualizováno

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR vynesla tresty v případě zápasu 7. kola Gambrinus ligy mezi Plzní a Spartou (1:0). Plzeňský obránce David Limberský zaplatí pokutu 40 tisíc korun za to, že nafilmoval penaltu, z níž kapitán Horváth zajistil domácím výhru. Vedení Víktorie se pak Spartě písemně omluví za Limberského znevažující výroky. Plzeň také dostala pokutu 25 tisíc korun za výtržnosti diváků, řízení však bylo zahájeno také se Spartou. Její fanoušci způsobili v hledišti podle Plzně škodu za 200 tisíc korun.

Petr Kovář, mluvčí disciplinární komise FA ČR, hovoří o trestu pro Davida Limberského.Video: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Limberský v průběhu druhého poločasu začal padat ještě před kontaktem s Hušbauerem a sudí Radek Matějek nařídil penaltu, z níž plzeňský kapitán Horváth vstřelil jediný gól zápasu.

Podle Sparty pískal rozhodčí celý zápas tendenčně pro domácí, majitel klubu Daniel Křetínský dokonce zvažoval, že mužstvo nepošle do druhého poločasu na hřiště. Nakonec Letenští utkání dohráli a podali aspoň protest.

„Jasný kontakt, jasná penalta," tvrdil David Limberský po zápase o svém pádu v šestnáctce. Josef Hušbauer mu oponoval. „Limberský šel naplno, já jsem mu uhýbal, on mě trefil. Bylo to úplně stejné jak jejich fauly na nás," stěžoval si.

„Situaci jsem dobře neviděl. Až v televizi po zápase, když jsme s kolegou Lavičkou hodnotili zápas. Zdálo se mi, že kontakt tam byl. Kdyby tam Hušbauer nedal nohu, ke kontaktu by vůbec nedošlo. Z mého pohledu tedy byl Limberský chytřejší než Hušbauer," pochválil svého mazáka trenér Pavel Vrba.

Limberský pak ještě dodal, že neví, proč si právě Sparta stěžuje, když díky rozhodčím vyhrála dvacet titulů. Letenští po svém bývalém hráči žádají za tento výrok omluvu.

Penalta to nebyla, přiznal se Limberský

Komise rozhodčích potvrdila, že zákrok byl nafilmovaný. A Limberský před disciplinárkou své původní tvrzení odvolal.

„Hráč přiznal, že to byl nafilmovaný zákrok. Plzeň se navíc ústy manažera Adolfa Šádka omluvila za nešťastné výroky Davida Limberského a přislíbila, že vedení Sparty adresuje omluvný dopis. V součtu za tato dvě provinění jsme tedy hráči udělili pokutu 40 tisíc korun. Je to v souladu s trendem trestů v obdobných případech," konstatoval Petr Kovář, mluvčí disciplinární komise.

O zastavení činnosti tedy disciplinárka neuvažovala.

Sám Limberský se při odchodu ze Strahova odmítl k výši trestu vyjádřit. „Plzeň trest přijímá. Jsme rádi, že David bude k dispozici pro další zápas, tím pro nás případ končí," konstatoval Pavel Pillár, mluvčí Viktorie.

„Rozhodnutí komise nám nepřísluší hodnotit. Jsme však rádi, že oba naše protesty byly shledány jako opodstatněné," reagoval Ondřej Kasík, mluvčí Sparty.

Trenér Sokolova Jindra nesmí čtyři zápasy na lavičku

Trenér fotbalistů druholigového Sokolova Aleš Jindra nesmí v příštích čtyřech zápasech na lavičku svého týmu a navíc musí zaplatit pokutu 10 tisíc korun. Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR ho potrestala za vykázání na tribunu v duelu se Znojmem.

Jindra urážlivě kritizoval rozhodčího Orla, který v zápase 7. kola vyloučil dva hráče hostujícího Sokolova. Dvojnásobně oslabený Baník však dokázal zachránit alespoň remízu 1:1.

Za červenou kartu proti Teplicím v 8. kole první ligy si v příštím soutěžním zápase nezahraje plzeňský Marián Čišovský. Tentýž trest dostali za čtyři žluté karty teplický Amir Ljevakovič, Lukáš Kubáň ze Slovácka a Tomáš Josl z Jihlavy.

Ve druhé lize si kvůli červené kartě za hrubé nesportovní chování nezahraje tři soutěžní zápasy čáslavský Jan Charuza, jeho spoluhráč Pavlos Efthymiadis bude chybět dvakrát. Za vyloučení po druhé žluté kartě budou jeden duel stát pardubický Tomáš Prorok a čáslavský Michael Krmenčík. Čtyři žluté karty znamenají stop na jedno utkání pro Petra Zierise z Varnsdorfu. Opava musí kvůli použití pyrotechniky a napadení funkcionářů Bohemians 1905 zaplatit pokutu 20 tisíc korun.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: