Hlavní obsah

Nabušený Afričan Costa zaperlil hned první den, ve Spartě chce jít ve stopách Bonyho

Praha

Kamerunský obr Kweuke je na odchodu, bez Afričana v základní sestavě však fotbalová Sparta zřejmě dlouho nezůstane. Obránce Costa Nhamoinesu vtrhl na Letnou jako velká voda. V Zaglebie Lubin patřil k nejlépe hodnoceným levým bekům polské ligy a vzhledem k plánovanému odchodu Pamiče do italského Chieva a zdravotním problémům mladého Hybše by se měl 27letý Zimbabwan usadit v jedenáctce hodně rychle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Letní posily Sparty Costa Nhamoinesu (vpředu) a Lukáš Pauschek.

Článek
Fotogalerie

Lepší úvod si snad ani přát nemohl. Costa Nhamoinesu se na Letné objevil v pondělí. A hned první den ovládl fyzické testy, ve kterých byl nejlepší z celého sparťanského kádru.

„Okamžitě na první dobrou... Testy zaběhl až fantasticky," potvrzuje tiskový mluvčí Ondřej Kasík, že na Letné mohli jen žasnout.

Vedení Sparty přiznává, že k africké posile přišlo tak trochu náhodou. Nhamoinesu koketoval s Itálií, Ruskem či Německem, českému klubu se zdál nedostupný.

„Když jsme viděli, z jakých možností si vybírá, mysleli jsme, že na takového hráče si ani nesáhneme. Že to je trochu jiný level... Zkusili jsme ale něco vymyslet. A vyšlo to," usmívá se člen letenského představenstva Jakub Otava.

Exletenský Hapal mu Spartu schválil

„Pro Costu jsme měli dvě nabídky z Ruska, jednu ze spodku bundesligy, dvě ze špice druhé bundesligy a dvě z Turecka," poukazuje Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která obránce zastupuje. „Nakonec jsme nechali doběhnout jeho smlouvu, aby byl volný pro Spartu. Trenér Lubinu Pavel Hapal to oplakal, protože si cenil služeb, jež mu Costa odváděl."

Hapal na Letné krátce působil jako hráč, takže Spartu svému svěřenci schválil. „Nechtěl, abych mu utekl, ale když jsem mu oznámil, že jsem si nakonec vybral právě Spartu, byl rád. Cítil jsem, že ke klubu má stále vřelý vztah," usmívá se Afričan.

Nhamoinesu byl v minulosti vyšetřován v rámci rozsáhlé korupční aféry kolem reprezentace Zimbabwe. Hrozil mu trest za ovlivňování zápasů kvůli sázkám, Sparta si však ověřila, že byl zproštěn obvinění. A agent jí o svém klientovi podal jen ty nejlepší reference.

Cíle? Liga mistrů a mistrovství světa...

„Je to velice zkušený hráč adaptovaný v Evropě, nejlépe hodnocený levý obránce polské Ekstraklasy. Je důrazný, rychlý, s přehledem čte hru. Věřím, že pod vedením trenéra Lavičky do týmu ideálně zapadne. Costa je inteligentní, mluví několika jazyky. Sparta udělala hodně, aby ho získala. A testy ukázaly, že je pro ni připraven," líčí Kolář.

Afričan dává najevo, že je nejen patřičně „nabušený", ale také velmi ambiciózní. „Chci hrát na nejvyšší úrovni. Okusit Ligu mistrů a s reprezentací si zahrát na mistrovství světa. Když jsem pochopil, že to nedokážu s Lubinem, rozhodl jsem se to zvládnout sám. Proto jsem si vybral Spartu. Je to největší klub v Čechách a její nabídku jsem vyhodnotil jako nejlepší. Líbí se mi klubové cíle, které se ztotožňují s těmi mými," vysvětluje.

V pátek už Nhamoinesu seděl v autobuse, který sparťany odvážel na soustředění do Rakouska. „Jeho příchod souvisí s chystaným odchodem Pamiče. Bez ohledu na něj jsme však stejně chtěli zkvalitnit obranu," říká Otava.

Celý život je boj

Pamič do Rakouska ani neodjel, mladý Hybš začal přípravu s úlevami. Costa tak má velkou šanci na místo v základní sestavě. Jako malý kluk se musel tvrdě ohánět jako pasáček krav. Co je proti tomu nějaká fotbalová konkurence...

„Celý život o něco bojuji. O život, o přežití, prostě o všechno. Zvykl jsem si bojovat v každodenním životě, takže nemám problém bojovat o místo v sestavě. Je to přirozené a není to nic, z čeho bych měl strach. Budu muset stále dokazovat, že si místo zasloužím," ujišťuje.

Pomoci by mu měl také blíže neurčený talisman. „Je to osobní věc, proto o ní veřejně nemluvím. Nebojte se, není to nic nebezpečného... (smích) Ani žádný šperk. Souvisí to s vírou, s bohem, s modlitbami."

Navázat na Wilfrieda a Kweukeho

Costa mluví plynně francouzsky, anglicky a zvládl polštinu. K nim chce přidat také češtinu. „Pokusím se ji naučit co nejrychleji. Pomůže mi komunikace se spoluhráči v kabině, budu hodně sledovat české televizní stanice, číst české knihy a časopisy," předsevzal si.

S češtinou se obstojně pral také Bony Wilfried, Afričan, který ze Sparty zamířil do Nizozemska a teď se mu otevírají brány anglické Premier League.

„Žiji svůj život a mám svou vlastní motivaci a cíle. Na druhou stranu vím, že tady Wilfried nebo Kweuke uspěli. Úspěchy dalších afrických hráčů jsou skvělé, všichni je vnímáme a je to pro nás ostatní velká motivace, abychom na jejich výkony navázali," ujišťuje cílevědomá posila Sparty.

Reklama

Související témata: