Hlavní obsah

Sparťanští mistři očima gólmana: Lafi je velitel, ale nejvíc křičí Krejda

Karel FeltSport.czPrávo

Fotbalový mistr pod drobnohledem brankáře Tomáše Vaclíka. Spoluhráče ze Sparty má na hřišti pěkně před sebou a zná je velice dobře i z kabiny. Podívejme se jeho očima na ty, kteří získali po čtyřech letech pro Spartu mistrovský titul a odehráli dosud alespoň půl hodiny nebo dali v lize gól. Váca, nebo též Vacloš, prozradil i jejich přezdívky (ty jsou za číslem na dresu, jménem, věkem a pozicí v sestavě uvedeny kurzívou).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané se v neděli večer sešli, aby oslavili zisk mistrovské trofeje.

Článek

1 Marek ČECH (38), brankář, Mára, Čechíno - Do brány jsem ho ještě nepustil, ale chytal v domácím poháru. Mára je parťák v tom nejlepším smyslu slova. Náramně jsme si sedli lidsky a máme k sobě blízko i mimo kabinu. Kdykoliv jde do brány, mančaft podrží.

16 Pavel KADEŘÁBEK (22), obránce, Kadeř, Skadeří - Z krajního záložníka se musel předělat na beka a je famózní. Nejlepší pravý obránce v lize. V kabině není moc slyšet. Tu přezdívku Skadeří má proto, že trenéři často říkají: „Budeš to hrát Skadeří." Chytlo se to.

4 Ondřej ŠVEJDÍK (31), obránce, Švejďa - Extravagantní typ, má zvláštní módu, kterou v kabině dostává někdy sežrat. Modré tenisky, černé legíny, roztrhané tričko... Švejďa je svůj a nenechá si do módy kecat. Hodně dbá na složení stravy a občas nám poradí, co je zdravé a co ne, ale nic nevnucuje. Stará se o muziku po zápasech, spíš pouští starší písničky. Na hřišti výborný, však s ním také Sparta prodloužila smlouvu.

5 Jakub BRABEC (21), obránce, Brumla, Brába - Brumla dostal svoji přezdívku podle nějaké zmrzliny z automatu a Švejďa mu to přišil. Brumlík si musel svoji pozici v sestavě vybojovat a zvládl to parádně, dával i důležité góly. Hodně na sobě maká. V kabině je slyšet, pořád něco vypráví, rozebírá všechno a patří ke šprýmařům. Namazat někomu trenýrky, to je jeho. Nedávno jsem našel namazané ty svoje, ale viníka jsem neodhalil. Jako jediný má Brumla škodovku, Superba Combi. Jinak u nás vládnou německá auta. Brumla rád rybaří, ale do kabiny ještě žádný úlovek nedonesl.

25 Mario HOLEK (27), obránce, Mario, Supermario - Pokladník. Kasu hlídá jako oko v hlavě, má přehled, kolik kdo má zaplatit, jestli už zaplatil nebo dluží. Všechno pečlivě zaznamenává. Na hřišti je nesmírně důležitý pro naši hru. Rychlý stoper s konstruktivní rozehrávkou.

26 COSTA Nhamoinesu (28), obránce, Kostík - Nejlepší levý bek v lize. Rychlý, důrazný, se skvělou přihrávkou a umí i zakončit. Super povaha, skvěle mezi nás zapadl. Rychle se naučil česky. Rád si povídá, ale spíš patří k tišším typům.

19 Matěj HYBŠ (21), obránce, Hybšák - V kabině patří také k těm tišším. Je to blázen do posilování. Má vyrýsovanou figuru. Na začátku sezóny se zranil a už se přes Kostíka nedostal, až teď, když je Costa zraněný. Šanci chytil za pačesy. Se svým Passatem jezdí hodně rychle.

6 Lukáš VÁCHA (25), záložník, Vašón - V úterý slaví půlkulatiny. Největší modeman v kabině. Všechno mu musí ladit ťip-ťop, od bot, přes kalhoty, pásek, až po tričko. V kabině je to vůdce. Je slyšet, na všechno má svůj vlastní názor, ale to myslím pozitivně. Nenechá si do ničeho moc mluvit. Na hřišti nesmírně pracovitý, i když není tolik vidět. Jeden z klíčových hráčů. Titul už získal s Libercem. Maká na sobě, chce se dostat do reprezentace.

8 Marek MATĚJOVSKÝ (32), záložník, Matěják - Mozek naší zálohy, výborný stratég, chytřejší fotbalista v lize není. V kabině ho moc neslyšíte, ale má svůj specifický, velice pohotový humor, je s ním legrace.

9 Bořek DOČKAL (25), záložník, Dočky, Bóřa - Další vůdčí tip. Co v kabině řekne, má hlavu a patu. Znám ho už z jednadvacítky. Vytvořil rekord v gólových asistencích, to mluví za vše. Kope většinu standardek, pro nás nesmírně důležitý hráč. Se Skadeří tvoří velmi silnou pravou stranu.

22 Josef HUŠBAUER (24), záložník, Hušby, Pepík - Prožívá úžasnou sezónu, dal hodně gólů a ani jeden z penalty. Umí si najít prostor a zakončit, někdy se štěstím, ale to k fotbalu patří. Má také ohromnou ránu z dálky. Jeden z nejlepších hráčů v lize. Největší flegmatik, jakého znám. Nic s ním nehne. Ale svoje si říct umí a je s ním legrace. Další velký rybář.

23 Ladislav KREJČÍ (21), záložník, Krejda - Nejlepší levý záložník v lize. Na hřišti je vynikající, báječný technik i střelec. Pamatuje titul z roku 2010. Váhově nejmenší z nás, ale největší jedlík u našeho stolu, i když na Lea Kweukeho nemá, to byl žrout. Ale na Krejdovi to není vidět... Pořád křičí. Kdyby nekřičel, asi by umřel. Když se blížím ke kabině, už z dálky slyším, že tam je. Není vidět, ale slyšet. Pořád vymýšlí s Brumlou a Milanem Švengrem pitominy. Občas na to doplatí. Nedávno mu viselo triko pod stropem. Má hodně rychlý mercedes.

7 Tomáš PŘIKRYL (21), záložník, Příkras - Já mu říkám bráško, protože jsme pořád spolu. Na hotelu při cestách, ale i ve volném čase. Chodíme s přítelkyněmi na večeři, i čtyřikrát v měsíci do kina a s pejsky na procházku. Na hřišti odvádí výbornou práci. Těžko se přes reprezentanty Dočkyho a Krejdu prosazuje do základu, ale dal třeba vítězný gól Plzni.

11 Lukáš MAREČEK (24), záložník, Marec - Kluk z vesnice. Pohodář, ale na hřišti velice pracovitý. Dostává sežrat módu, často chodí v teplákách, což nás dráždí. Jemu je to jedno. Když začne mluvit svým nářečím, on je z Domašova od Brna, děláme si z něj legraci.

17 Kamil VACEK (27), záložník, Váca - Vůbec nejtišší kluk v kabině. Moc toho nenamluví. Čekal, že toho odehraje víc, ale když nastoupí, svůj standard si odvede. Zůstává i po tréninku a pracuje na sobě.

18 Tiémoko KONATÉ (24), záložník, Timi - Jeho problém je, že moc neumí česky. Těžko se s ním komunikuje, ale na hřišti je výborný, umí oživit hru, je výborný technik.

21 David LAFATA (32), útočník, Lafi, Čaudy - Ta přezdívka Čaudy je jeho oblíbený pozdrav. Lafi je kapitán každým coulem. Když je třeba, umí zvednout hlas. Možná na to nevypadá, ale je to opravdový vůdce. Vynikající střelec, počtvrté v řadě může získat korunu krále ligových kanonýrů, překonal rekord v počtu vstřelených branek v Gambrinus lize. To mluví za vše. Pracuje na velkém prostoru. Strašně moc chtěl titul a doslova nás k němu táhl. Ví se o něm, že je myslivec. Ochutnali jsme jeho zvěřinový guláš. Byl báječný!

29 Roman BEDNÁŘ (31), útočník, Bedýnka - Jedním slovem žolík, i když to nerad slyší. Když přijde na hřiště, je to znát. Odjezdí celý čas, kdy je na hřišti, na krev. Nic nevypustí, vletí do všeho. Hru oživí, dává góly. Fanoušci ho milují. V kabině je hodně slyšet i vidět. Vymýšlí různé věci. Je hravý, ať je to bago nebo šipky. Vždycky o něco, tedy o kolu, tatranku, čokoládu, kinderko, zkrátka něco sladkého. To máme rádi.

30 Lukáš JULIŠ (19), útočník, Julda - V kabině tichý, ale hodně šikovný útočník s velkou perspektivou. Silový typ. Moc toho neodehrál, ale jeho gól v Ostravě nám zachránil důležitý bod.

31 Tomáš VACLÍK (25), brankář, Vacloš, někdy taky Váca - Na hřišti hodně komunikuju, ale v kabině jsem spíš tichá voda. Legraci ale nezkazím. Před zápasem mám na starosti muziku.

Reklama

Související témata: