Hlavní obsah

Na fotbalisty Toga zaútočil samopalník, dva jsou zranění

Na tožskou fotbalovou reprezentaci v pátek střílel během cesty na africký šampionát do Angoly neznámý útočník ze samopalu. Řidič autobusu byl usmrcen a minimálně dalších pět členů posádky bylo postřeleno. K útoku se přihlásila separatistická skupina FLEC bojující za osamostatnění angolské části Cabinda.

Foto: Noel Kokou Tadegnon, Reuters

Fotbalová reprezentace Toga na archivním snímku před utkáním kvalifikace MS 2010 s Marokem.

Článek

Podle agentury AP jsou mezi zraněnými brankář Obilale Kossi a obránce Serge Akakpo, který dostal dva zásahy a utrpěl velkou ztrátu krve, ale je mimo ohrožení života. Zraněni byli i dva týmoví lékaři a novinář. Podle rozhlasové stanice RMC je zraněn i záložník Serge Gakpe. V autobusu jela i největší tožská hvězda Emmanuel Adebayor. Kanonýr Manchesteru City podle BBC vyvázl bez zranění.

Togo nyní zvažuje svou účast na turnaji, který začíná v neděli. Na turnaji patří do skupiny B spolu s Pobřežím slonoviny, Burkinou Faso a Ghanou, s níž má v pondělí hrát svůj první zápas. Podle organizátorů se incident šampionátu nedotkne a turnaj začne podle plánu.

Anglický Portsmouth však požaduje, aby se jeho hráči vrátili, pokud není možné zajistit jejich bezpečnost. Poslední tým Premier League má na turnaji Nigérijce Nwankwa Kanua, Arunu Dindaneho z Pobřeží slonoviny a Alžířany Nadíra Belhadže a Hasana Jibdu. "Bezpečnost hráčů je prvořadá a pokud nelze zaručit, hráči by měli být posláni domů," uvedl mluvčí klubu Gary Double.

Podobně se vyjádřil i Manchester City, který má na turnaji vedle Adebayora i Kolo Tourého v kádru Pobřeží slonoviny.

Zraněných může být i víc

K útoku došlo v angolském okresu Cabinda, kde působí separatistická skupina FLEC. Tožský výběr tudy cestoval na mistrovství Afriky ze soustředění v Kongu. Angolský ministr Antonio Bento Bembe zodpovědný za záležitosti v Cabindě označil střelbu za teroristický čin, ale odmítl, že by šlo o akci skupiny FLEC. Ta se však vzápětí k útoku přihlásila.

"Řidič autobusu byl na místě zabit, dva členové týmu a dva lékaři byli zraněni," řekl agentuře Reuters mluvčí tožského ministerstva sportu. Zranění jsou údajně vážná. "Několik hráčů je tom hodně špatně. Ten chlap byl po zuby ozbrojený a střílel na nás jak na psy. Dvacet minut jsme byli skrčení pod sedadly a báli se o život," prohlásil pro rádio RMC útočník Thomas Dossevi.

Podle dalšího hráče Alaixyse Romaoa je zraněných ještě více. "Pokud vím, tak kulka zasáhla sedm lidí. Řidiče, doktora, člena výpravy, asistenta trenéra, trenéra brankářů a dva hráče," uvedl Romao pro RMC.

Trenér Toga Claude Leroy hned po incidentu uvedl, že s vedením výpravy zváží, zda ze šampionátu neodstoupí. "Budeme se o tom bavit. Fotbal je jen hra. Tohle je ale vážné a bezpečnost není zaručena. Tyhle místní útoky jsou velmi nebezpečné," řekl francouzský kouč stanici RMC. "Jediné, na co teď myslíme, jem jak se nejrychleji dostat domů. Rozhodně se mi nechce hrát," doplnil Romao.

Jedná se o druhý střelecký útok na autobus vezoucí sportovní tým během jednoho roku. Loni v březnu bylo zabito šest policistů a zraněno několik hráčů při střelbě na kriketovou reprezentaci Srí Lanky v pakistánském Lahore.

Reklama

Související témata: