Hlavní obsah

Barcelona - Sevilla 5:1Messi překonal střelecký rekord španělské ligy, zářil i Ronaldo

Aktualizováno

Útočník Barcelony Lionel Messi dal hattrick Seville a s 253 brankami se stal novým držitelem rekordu španělské ligy, jehož majitelem byl od roku 1955 Telmo Zarra. Barcelona i díky jeho trefám zdolala Sevillu 5:1 a v tabulce se drží dva body za prvním Realem Madrid, který dnes porazil nováčka z Eibaru 4:0.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nový střelecký rekordman španělské ligy Lionel Messi nad hlavami spoluhráčů z Barcelony, která porazila Sevillu 5:1.

Článek
Fotogalerie

Messi, který je s 364 brankami ve všech soutěžích rovněž historicky nejlepším střelcem Barcelony, ztrácel na Zarru jeden zásah a rekordní zápis vyrovnal ve 21. minutě, kdy otevřel skóre šlágru z přímého kopu. Na 251 gólů mu stačilo 289 zápasů, Zarra v dresu Bilbaa potřeboval na stejný výkon v letech 1940-55 celkem 271 utkání.

První zásah argentinského útočníka nicméně nebyl vítězný. Těsně po přestávce vyrovnal vlastním gólem Jordi Alba, takže o rozhodující gól se bleskovou odpovědí postaral Brazilec Neymar. Třetí branku Barcelony dal chorvatský záložník Ivan Rakitič, který v létě přišel právě ze Sevilly, kde dělal kapitána.

Pak se teprve Messi gólem ze skluzu osamostatnil v čele historické tabulky střelců a krátce po 252. brance v La lize, po níž ho spoluhráči zvedli nad hlavu, přidal ještě jednu trefu, dovršil hattrick svou typickou ranou z hranice pokutového území a zvýšil na konečných 5:1.

Letos vede Ronaldo před Neymarem

Messiho konkurent Cristiano Ronaldo z Realu zase vládne statistikám tohoto ročníku. K triumfu nad Eibarem pomohl už 19. a 20. gólem a prodloužil střeleckou šňůru. Ani v jedenáctém zápase tohoto ročníku La ligy, do kterého nastoupil, totiž nevyšel gólově na prázdno. Trefil se ve 43. minutě ze hry, osm minut před koncem pak proměnil penaltu. Další branky obstarali James Rodríguez a Karim Benzema.

Střeleckou tabulku vede Ronaldo o devět branek před Neymarem. Real i díky jeho příspěvkům vyhrál v lize podeváté v řadě. Jen tři nejbližší pronásledovatelé Realu Atlético, Barcelona a Valencie zatím vstřelili jako tým víc branek než sám Ronaldo.

Atlético zvládlo svůj duel s Málagou, vyhrálo 3:1 a je třetí. Hlavní postavou duelu byl Tiago Cardoso, který se jednou trefil a připravil i poslední gól zápasu pro stopera Diega Godína.

Španělská fotbalová liga - 12. kolo:
Atlético Madrid - Málaga 3:1 (12. Tiago, 42. Griezmann, 83. Godín - 64. Santa Cruz)
Eibar - Real Madrid 0:4 (43. a 82. z pen. Ronaldo, 23. Rodríguez, 70. Benzema)
FC Barcelona - FC Sevilla 5:1 (21., 72. a 78. Messi, 49. Neymar, 65. Rakitič - 47. vlastní Alba)
La Coruňa - San Sebastian 0:0

Reklama

Související témata: