Hlavní obsah

Messi věnoval rekord fanouškům a vzpomínal na první trefu

Hvězdný fotbalista Barcelony Lionel Messi v sobotu hattrickem přispěl k výhře nad Sevillou (5:1) a ve španělské lize překonal 59 let starý rekord Telma Zarry. Sedmadvacetiletý Argentinec si pak připomněl první ze svých 253 ligových gólů, který dal v květnu 2005 Albecete. Rekord věnoval fanouškům.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nový střelecký rekordman španělské ligy Lionel Messi nad hlavami spoluhráčů z Barcelony, která porazila Sevillu 5:1.

Článek
Fotogalerie

„Když jsem vstřelil tento gól, vůbec mě nenapadlo, že bych mohl zlomit nějaký rekord, natož ten, který předtím držel velký Telmo Zarra," napsal Messi na své oficiální facebookové stránce. Proti Albecete se tehdy trefil v sedmnácti letech po přihrávce svého barcelonského předchůdce Ronaldinha.

„Dosáhl jsem toho jen díky podpoře, kterou během kariéry dostávám od mnoha lidí. Proto bych tento úspěch rád věnoval vám všem i těm, co už tu s námi nejsou a nikdy na ně nezapomenu. Děkuji všem, že za mnou stojíte," vzkázal fanouškům Messi.

Čtyřnásobný držitel Zlatého míče potřeboval k 253 brankám 289 zápasů, zatímco Zarrovi v dresu Athleticu Bilbao stačilo k 251 trefám "jen" 271 utkání v letech 1940-55. Messi na začátku listopadu také dorovnal rekord Raúla v Lize mistrů (71 gólů) a s 365 zásahy ve všech soutěžích je rovněž historicky nejlepším střelcem katalánského klubu.

„Nikdy mě ani nenapadlo, že by mohl někdo překonat Zarru, který hrál v éře s převahou útočníků nad obránci," řekl barcelonský trenér Louis Enrique. „Messiho nelze s nikým srovnávat, je jeden svého druhu a nikdo takový už nebude. Jsme šťastní, že ho tady můžeme mít, a uvidíme, na jakém čísle se jeho rekord zastaví," přidal někdejší útočník.

Bujaré oslavy vypukly už během zápasu

Když kapitán argentinské reprezentace na Nou Campu v 72. minutě Zarru vymazal z čela historických tabulek, spoluhráči ho při oslavě několikrát vyhodili do vzduchu. Prý šlo o naprosto spontánní reakci.

„Leo si tento neuvěřitelný rekord zaslouží jako hráč i jako člověk," prohlásil kapitán Xavi. „Je tady šťastný, což jsme mohli zase jednou všichni vidět. Když je Leo šťastný, Barca je šťastná," přidal zkušený záložník. Odmítl tak nedávné spekulace, že Messi není v Barceloně spokojený a nevylučuje odchod.

Vicemistr světa z letošního šampionátu v Brazílii, který přišel do Barcelony ve třinácti letech z argentinského Newell's Old Boys, z 253 branek v La Lize vstřelil 206 svou silnější levou nohou, 38 pravačkou a osm hlavou. Jednou se Messi dokonce trefil rukou a rozhodčí jeho zásah chybně uznal.

Reklama

Související témata: