Hlavní obsah

Maccabi Tel Aviv - Plzeň 1:2Plzeň začala boj o stamilióny v LM výtečně, postup do play off přiblížily dva rychlé údery

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Mahmutovič 0 : 1
21. Petržela 0 : 2
79. Itzhaki 1 : 2
Záznam online reportáže

Tel Aviv

Fotbalisté Viktorie Plzeň vstoupili do bojů o Ligu mistrů výborně. V Tel Avivu porazili v úvodním duelu 3. předkola Maccabi 2:1 díky dvěma rychlým úderům Mahmutoviče a Petržely. Izraelci snížili v závěru zásluhou Itzhakiho. Odveta se hraje ve středu 5. srpna, postupové trumfy drží český mistr.

Foto: Ladislav Nussbauer, ČTK

Záložník Viktorie Milan Petržela se raduje z gólu na hřišti Maccabi Tel Aviv ve 3. předkole Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Pokud je za týden Limberský a spol. využijí, získají jistotu minimálně účasti v základní skupině Evropské ligy, která s sebou nese prémii zhruba ve výši 150 miliónů korun.

Na stadiónu Bloomfield, kde před třemi lety porazili v duelu Evropské ligy místní Hapoel (2:1), začali Západočeši mnohem lépe než tehdy, kdy prohrávali. V úterý naopak dvěma rychlými údery zaskočili nabuzený Maccabi a zároveň paralyzovali 13 tisíc divokých fanoušků izraelského šampióna.

Do zápasu ovšem viktoriáni vstoupili o něco hůře než soupeř, který v úvodu několikrát zahrozil. Pak však v rychlém sledu vykouzlili dvě gólové akce. V 17. minutě rozehrál Limberský na pravou stranu na Václava Procházku, který se výtečně uvolnil a předložil Aidinu Mahmutovičovi jako na podnosu před prázdnou branku - 0:1.

O čtyři minuty se Procházka vtělil do role asistenta znovu: z vlastní poloviny vyslal dlouhým pasem do úniku Milana Petrželu, který udělal kličku brankáři a neomylně zavěsil. Trenér Miroslav Koubek měl s nasazením Mahmutoviče s Petrželou šťastnou ruku, oba hráči totiž v předchozích dvou utkáních nové sezóny začali na lavičce.

Domácími inkasované góly notně otřásly, z hlediště se na hráče ve žlutých dresech snášel pískot, Viktoria kontrolovala hru. V 37. minutě však hostům zatrnulo, když po zbytečné ztrátě na polovině hřiště podnikl Maccabi rychlý brejk, na jehož konci zatřásl Ben Haim II břevnem.

Dvougólový náskok neudrželi

Po přestávce se Izraelci vrhli do ofenzivy, útočník Zahavi se octil v solidní pozici, ovšem pálil zbrkle vedle. Nejlepší kanonýr Maccabi v posledních dvou sezónách, v nichž dal 57 gólů, vzápětí střílel z přímého kopu, ale opět mimo tyče.

Po hodině hry mohla Viktoria navýšit vedení, Tomáš Hořava však z plného běhu z hranice velkého vápna nasměroval svůj pokus nad branku. Plzeň vzhledem k vývoji utkání ubrala na aktivitě dopředu, hlídala dvoubrankový náskok, což se jí ale nezdařilo. V 79. minutě unikl střídající Itzhaki a překonal vybíhajícího Kozáčika. Maccabi mohl nakonec i vyrovnat, ránu Itzhakiho však zblokoval František Rajtoral. Vzápětí Jan Kovařík nastřelil břevno.

Plzeň tak veze z Izraele solidní výsledek, udržela si stoprocentní bilanci z duelů v předkolech Ligy mistrů, triumfovala v nich potřinácté v řadě.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Maccabi Tel Aviv - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)
Branky: 79. Itzhaki - 17. Mahmutovič, 21. Petržela. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko (všichni Běl.). ŽK: Ben Haim I., García - Hrošovský. Diváci: 13 000.
Maccabi: Juan Pablo - Špungin, Ben Haim I., García, Ziv - Alberman, Igiebor - Micha (46. Vermouth), Zehavi, Ben Haim II. (63. Itzhaki) - Ben Basat (46. Rikan). Trenér: Jokanovič.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Petržela (86. Kopic), D. Kolář (70. Hrošovský), Kovařík - Mahmutovič (75. Holenda). Trenér: M. Koubek.
Postoupí Plzeň přes Maccabi Tel Aviv do play off Ligy mistrů?
Ano
93 %
Ne
7 %
Celkem hlasovalo 12252 čtenářů.

Reklama

Související témata: