Hlavní obsah

Chovanec se vrací na Spartu, bude prezidentem

Tomáš FlieglSport.cz

V pondělí potvrdilo vedení fotbalové Sparty informaci, o které si už týdny šuškali i vrabci na střeše. Do klubu se vrací jedna z opor její minulosti, funkci prezidenta klubu bude zastávat dlouholetý obránce Sparty Jozef Chovanec. Ten se na Letnou vrací po osmi letech. Klub to oznámil na pondělní tiskové konferenci v Praze.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jozef Chovanec na tiskové konferenci Sparty

Článek
Fotogalerie

Sparta se tak snaží navrátit k modelu, který jí v minulosti přinášel úspěch. Ve vedení klubu byli bývalí slavní hráči, kteří znali chod klubu a uměli snášet tlak okolí. "Chtěli jsme výraznou osobnost z historie Sparty, která má i odborné kvality. Pan Chovanec je přesně touto osobností a stává se členem úzkého vedení Sparty," uvedl na tiskové konferenci šéf klubu Daniel Křetínský, který byl v rámci klubové rošády jmenován předsedou představenstva.

Prvním krokem staronového trendu bylo říjnové angažování Stanislava Grigy, který se Spartou pětkrát vyhrál ligu. Jozef Chovanec triumfoval v domácí soutěži dokonce osmkrát.

"Jsem strašně rád, že mě Sparta oslovila. Nechci zklamat důvěru sparťanského vedení i veřejnosti," řekl Chovanec, který od jednoho ze sponzorů klubu dostal na uvítanou rudý luxusní vůz.

Interní oponentura trenérovi

Chovanec měl údajně zastoupit místo, které se uvolnilo po odchodu sportovního ředitele Miroslava Pelty, Sparta ale výraznější zasahování do sportovní oblasti nepotvrdila. "Pan Chovanec se bude podílet na sportovním chodu klubu, ale spíše v pozici konstruktivní oponentury exekutivy klubu," uvedl k tomu Křetínský. "Pan Chovanec bude za vedení klubu komunikovat s hráči, bude také jakýmsi vnitřním oponentem trenéra Grigy. Zároveň bude jednat s orgány ČMFS i UEFA," popsal činnost nového prezidenta klubový šéf.

Zároveň Sparta vytvořila funkci hlavního skauta, kterým byl jmenován Václav Kotal. "Je to významná pozice s velkou odpovědností. Kvalitní skauting je jednou z priorit Sparty," uvedl Daniel Křetínský.

Ve Spartě už v osmnácti

Jozef Chovanec se narodil v Povážské Bystrici, do Sparty přišel už v osmnácti letech z Púchova. Jméno Chovanec nebylo ve Spartě neznámé, působil tam už Jozefův strýc František. V první lize odehrál Chovanec 382 utkání, ve kterých nastřílel 59 gólů. Konec kariéry (1988-1991) odehrál v nizozemském Eindhovenu, se kterým se dvakrát radoval z titulu.

Jako trenér působil ve Spartě, kterou před deseti lety dokázal z posledního místa v tabulce vytáhnout až k titulu. Tehdy nahradil odvolaného kouče Petrželu a ze dna tabulky dovedl klub z Letné až k titulu. "Tenkrát to byla výjimečná sezóna. Podařilo se nám do hráčů napumpovat sebevědomí. Nejde si říct, že všechno půjde podle plánu. A pak to půjde," prohlásil při svém jmenování Chovanec.

Začátkem roku 1998 se Chovanec stal trenérem reprezentace, se kterou bez ztráty bodu prošel kvalifikací na ME 2000. Ale neúspěšná kvalifikace o dva roky později znamenala konec u národního celku, poté působil Chovanec jako manažer a trenér příbramské Marily, minulý ročník trénoval druholigový ruský Krasnodar.

Reklama

Související témata: