Hlavní obsah

Švédsko - Anglie 2:3Angličané přestřelku vyhráli, Švédové na mistrovství Evropy končí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Carroll 0 : 1
49. Johnson (vlastní) 1 : 1
59. Mellberg 2 : 1
64. Walcott 2 : 2
78. Welbeck 2 : 3
Záznam online reportáže

Kyjev/Praha
Aktualizováno

Zápas jako na houpačce sehráli ve skupině D mistrovství Evropy fotbalisté Anglie a Švédska. Albion vedl po gólu Carrolla, Švédové na začátku druhé půle zápas otočili, ale Walcott společně s povedeným gólem Welbecka duel znovu strhli na svou stranu a Angličané tak zvítězili 3:2. Švédové nemají po dvou zápasech ani jeden bod a na turnaji končí, Anglie má čtyři body.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Angličan Danny Welbeck (vpravo) střílí gól do švédské sítě během evropského šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Výkop o patnáct minut pozdrželo hodinové přerušení podvečerního zápasu mezi Ukrajinou a Francií a lépe s tím vyrovnala Anglie. Žlutomodré barvy měly převahu pouze v hledišti, na trávníku se Švédům start nepovedl a pokračovali v nejistém výkonu z prvního duelu s Ukrajinou.

To Angličané vstoupili do zápasu s větším odhodláním a podobně jako s Francií otevřeli skóre. Anglický kouč Hodgson, který v začátcích své bohaté kariéry vedl několik švédských klubů, si mohl gratulovat k tomu, že zařadil do základní sestavy Carrolla. V polovině první půle ho dalekonosným centrem našel kapitán Gerrard a švédský gólman neměl proti prudké hlavičce šanci.

Carroll si připsal druhý reprezentační gól, Gerrard zase druhou asistenci na turnaji. Proti Francii z podobné pozice přihrál na gól v první půli Lescottovi.

Oba góly Švédů zařídil Mellberg

Až hrozba vyřazení přiměla Švédy ke zvýšení aktivity. Do druhé půle vlétl severský tým s obrovským nasazením a podobně jako v prvním zápase s Ukrajinou se brzy po příchodu z kabin dočkal gólu. V 49. minutě Ibrahimovic z opakované střely po přímém kopu procpal míč k Mellbergovi a ten s přispěním obránce Johnsona se štěstím srovnal.

Švédům narostla křídla a na anglickou branku se valily nebezpečné útoky. V 59. minutě dokonal Mellberg obrat, když hlavou proměnil centr z přímého kopu. Zkušený zadák, který jako první Švéd startuje na čtvrtém Euru, dal dva reprezentační góly v jednom utkání podruhé v kariéře.

Anglický kouč měl dnes ale velmi šťastnou ruku. V 61. minutě poslal na trávník čerstvého Walcotta a mladík z Arsenalu se mu už za tři minuty odměnil vyrovnáním, když nepříliš umístěnou střelou zaskočil Isakssona. Walcott měl podíl také na vítězné trefě: v 78. minutě se protáhl podél lajny a jeho akci zakončil pohlednou patičkou Welbeck.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina D:
Kyjev: Švédsko - Anglie 2:3 (0:1)
Branky: 49. vlastní Johnson, 59. Mellberg - 23. Carroll, 64. Walcott, 78. Welbeck. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Žunič (všichni Slovin.). ŽK: Mellberg, J. Olsson, Svensson - Milner. Diváci: 64.640.
Švédsko: Isaksson - Granqvist (66. Lustig), Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Larsson, Svensson, Källström, Elm (81. Wilhelmsson) - Ibrahimovic - Elmander (79. Rosenberg). Trenér: Hamrén.
Anglie: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (61. Walcott), Gerrard, Parker, Young - Welbeck (90. Oxlade-Chamberlain), Carroll. Trenér: Hodgson.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: