Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 0:1Nejdříve dvě tyče, pak gól hlavou. Ronaldo nakonec český tým ve čtvrtfinále vyřadil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
79. Ronaldo 0 : 1
Záznam online reportáže

zp, dos (Varšava)Sport.cz

Až hlavička Cristiana Ronalda jedenáct minut před koncem rozhodla o osudu prvního šampionátového čtvrtfinále, výhře Portugalců 1:0 a jejich postupu. Česká reprezentace s nimi sehrála ve Varšavě v prvním poločase vyrovnanou a naprosto otevřenou partii a i když jí dvakrát v průběhu zápasu pomohla při střelách Ronalda tyč, sahala ještě jedenáct minut před koncem po postupu mezi poslední čtyři a medaili. Stačilo ovšem, aby Gebre Selassie nechal božskému Cristianovi prostor a čas k hlavičce a portugalský kanonýr čtvrtfinále rozhodl. Český celek si však za předvedený výkon a odpor, který favorizovanému soupeři kladl, zaslouží uznání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Autor vítězné trefy a nejlepší hráč portugalského týmu Cristiano Ronaldo

Článek
Fotogalerie

Češi a Portugalci před zápasem

Loučení fotbalistů s fanoušky

Deset minut se Portugalci k ničemu nedostali. Pomalu ani půlící čáru nepřekročili, natož aby nějak zahrozili. A hvězdný Ronaldo se s balónem vůbec nepotkal. Zato šampionátový debutant Darida, kterého trenér Bílek nasadil na čtvrtfinále namísto Koláře, se už po osmdesáti sekundách dral k míči, ale Veloso mu ho v šestnáctce vypíchl.

Po dvanácti minutách sice Moutinho na Čechovu bránu vypálil, ale přímo doprostřed a ke všemu do gólmanovy náruče. Bentův celek pobíhal, ale k míči se moc nedostával, neboť český tým ho měl pod kontrolou a úzkostlivě dbal na to, aby balóny zbytečně neztrácel.

Hodně nečekaná režie

A protože k tomu přidával rychlé, jednoduše tažené výpady a k tomu i několik rohových kopů, kdy musel vlastnímu gólmanovi vypomáhat a centr odhlavičkovávat i Ronaldo, měla režie zápasu hodně nečekaný průběh.

A mohla mít přímo šokující, kdyby v 18. min. dosáhl Baroš po akci rozběhnuté Jiráčkem na přihrávku Daridy. Legionář od Bosporu ji však stejně jako křižující Pepe minul. Portugalci byli otevřenou hrou a hlavně aktivitou protivníka viditelně vyvedeni z míry. Nedostávalo se jim času ani prostoru k fotbalu, který si představovali, v jejich scénáři se objevovaly hluché pasáže.

Ronaldovo zastřelování a trefená tyč

I anglický sudí Webb k nim přispěl, neboť jim v rychlém sledu ukázal dvě žluté karty a navíc si troufnul zastavit Ronaldův průnik hvizdem. Poté, co si v 25. min. Ceontrao posadil na zem Jiráčka, se totiž hnal portugalský kanonýr na Čecha, ale odstrčil si přitom Kadlece, což mu sudí neodpustil. Ale ani tak proti kapitánovi v bráně českého týmu nepochodil, neboť Čech jeho bombu vyrazil. A Portugalce poškádlil i ve 44. min., kdy Nani po kontaktu s Limberským reklamoval penaltu, ale on nechal pokračovat ve hře.

Ronaldo  se dalšími pokusy zastřeloval, ale mušku přesnou neměl. Nejprve pálil ve 33. min. nůžkami vedle, za dvě minuty z trestného kopu z velké dálky pravou tyč Čechovy brány rovněž minul.

Pár desítek sekund před přestávkou se ovšem obtočil kolem Kadlece, pro změnu však pálil v  největší šanci první půle jen do tyče. Pro  tým důležitý moment, neboť pocítil, že i štěstí se ho ve čtvrtfinále drží.

Další Ronaldova tyč. A zase levá

Po vyrovnané první půli, v níž měli Portugalci podle oficiálních statistik míč v držení 52 procent, zatímco český tým 48 procent a která i na rohy skončila nerozhodně 5:5, mohli hned po pár vteřinách Portugalci udeřit. A hned dvakrát v rychlém sledu.

Nejprve totiž našel centr Meirelese u tyče zapomenutého Almeidu, který ovšem hlavičkoval nad, po čtyřech minutách Ronaldova střela z trestného kopu trefila opět tyč Čechovy brány. A zase levou!

Portugalská hvězda se pochopitelně namlsala a začala předvádět, co všechno svede a že je sama schopna zápas rozhodnout. V 54. min. ho vyslal dopředu Meireles, ale Ronaldo tísněný Gebre Selassiem bránu přestřelil.

Čech měl velký den

Když se nemohl trefit Ronaldo, zkusil to Nani, jenže proti Čechovi rovněž neuspěl. A když v 58. min. po centru Naniho hlavičkující Almeida gól přece jen dal, sudí ho pro ofsajd neuznal.

Po čtvrthodině, kdy se musel českým tým jen bránit a odolávat portugalskému tlaku, konečně pohrozili i Bílkovi svěřenci. Pilařův výpad, při němž obešel dva protihráče, vypadal hodně slibně, jenže finální přihrávka mu scházela. To střele Moutinha v 64. min. přesnost nechyběla, neboť mířil těsně pod břevno, ale Čech měl velký den a i tuto ránu vyrazil.

Božský Cristiano přece jen rozhodl

Portugalský tlak pochopitelně gradoval, neboť do prodloužení a penaltového rozstřelu se týmu kolem Ronalda nechtělo. Naniho velkou šanci ovšem v 75. min. zmařil Kadlec, který jeho střelu přizvedl mimo bránu.

Jedenáct minut před koncem se však Ronaldo přece jen prosadil. Nani uvolnil Moutinha, ten nacentroval a Gebre Selassie portugalského kanonýra neuhlídal. Proti jeho hlavičce neměl ani Čech nárok.

Tři minuty po inkasované brance se vyznamenal zase, protože střelu Pereiry vyrazil, jenže jeho spoluhráči už neměli sil na to, aby se pokusili alespoň vyrovnat a vynutit si tak prodloužení. A to přesto, že na poslední rohový kop běžel před portugalskou bránu i Čech. Za předvedený výkon a odpor, který favorizovanému soupeři kladli, si však Bílkovi svěřenci zaslouží uznání.

ČR - Portugalsko 0:1
Branku: 79. Ronaldo.  Rozhodčí: Webb - Mullarkey (oba Angl.), Van Roekel (Niz.). ŽK: Limberský - Nani, Veloso. Diváci: 55 590. Poločas 0:0.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman (86.Pekhart), Plašil - Jiráček, Darida (61. Rezek), Pilař - Baroš. Trenér Bílek.
Portugalsko: Patrício - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (88. Rolando), Veloso, Moutinho - Nani, Postiga (41. Almeida), Ronaldo. Trenér Bento.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0