Hlavní obsah

Fraška, chaos a zoufalství. Nizozemské deníky střílejí po porážce do vlastních řad

Obrovské kritice čelí fotbalisté Nizozemska po kvalifikační porážce od České republiky. Za viníka úterní porážky v Praze novináři určili trenéra Guuse Hiddinka, nástupce úspěšného Louise van Gaala, který dovedl Oranje na nedávno skončeném světovém šampionátu k bronzu. Sedmašedesátiletý Hiddink je podle ostře píšících nizozemských deníků na svou pozici příliš starý a ruce, v nichž dřímá národní tým, má prý roztřesené nejistotou.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaný nizozemský stoper Stefan de Vrij v utkání s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Médiím vrtá v hlavě, proč Hiddink zahájil zápas na Letné s rozestavením 5-3-2, když ho ještě v první půli střídáním změnil na 4-3-3. „Nejstarší trenér v historii Oranje v posledních týdnech opakuje, že bude dělat věci jinak než Louis van Gaal, který hrál na mistrovství světa s pěti obránci," píše novinář z deníku Volkskrant.nl s tím, že v Praze Hiddink přesto poslal na hřiště pět zadáků. „A již v první polovině úvodního kvalifikačního utkání o mistrovství Evropy změní Van Gaalův nástupce svůj názor," nechápe deník střídání, které změnu rozestavení zajistilo.

Médium označilo úterní zápas za „Frašku po nepochopitelném obratu". Výstižný titulek použil server Telegraaf.nl, který referát ze zápasu pojmenoval „Fiasko v Česku." A nejkritičtější AD Sportwereld dokonce svůj článek uvedl titulkem „Večer v Praze plný chaosu a zoufalství".

Stín týmu z Brazílie

„Zdá se, že ho (Hiddinka) dohnal strach odkazu svého předchůdce Louise van Gaala," pokračuje AD Sportwereld, který na trenérovi, jenž vedl nizozemskou reprezentaci už v letech 1994-98, nenechal nit suchou. „Oranje spadli do Hiddinkových třesoucích se rukou. Hiddink sám sebe odhalil jako trenér s nejistou strategií," dodává deník.

Telegraaf.nl připomněl, že Nizozemci první zápas jakékoliv kvalifikace prohráli poprvé od roku 1992. Hiddink navíc prohrál už ve druhém utkání po sobě, v přípravě na zápas s Českem jeho svěřenci nestačili na Itálii (0:2). „Nizozemský celek působí po návratu kouče Guuse Hiddinka jako stín týmu, který před dvěma měsíci bojoval na mistrovství světa," uzavřel Volkskrant.nl.

V příštím kvalifikačním duelu přivítají Nizozemci v říjnu doma Kazachstán. A i kdyby ani z tohoto zápasu nevybojovali reprezentanti ze země tulipánů tři body, Hiddink by mohl lavičku národního týmu brzy opustit.

Může za porážku s Českou republikou Guus Hiddink?
Ano
8,6 %
Ne
91,4 %
Celkem hlasovalo 33449 čtenářů.

Reklama

Související témata: