Hlavní obsah

I s rezervami jsme v půli cesty. Navíc jsme nabrali sebevědomí, těší Čecha

Astana

Skvělý kvalifikační rozjezd přebil chybějící čisté konto. Blizoučko první nule v bojích o mistrovství Evropy 2016 byl při pondělním kvalifikačním utkání v Kazachstánu brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech. V posledních šesti minutách však dvakrát inkasoval. S ohledem na vítězství 4:2 ale netruchlil.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Soustředěný výraz Petra Čecha na turecké půdě.

Článek

„Přátelské zápasy pod trenérem Vrbou nám nevycházely. První ani herně, ty další spíše už jen výsledkově, byť hra se zvedala. Ale trenér přesně ví, co chce hrát. My všichni jsme věřili, že je pouze otázka času, než si vše sedne. Současně si uvědomujeme, že máme rezervy. Ale přesto dokážeme zápasy zvládnout výsledkově. A v procesu vývoje a formování týmu jde vše snadněji s výhrami," přemítal Čech, když se ohlížel za třemi kvalifikačními triumfy nad Nizozemskem (2:1), Tureckem (2:1) a Kazachstánem (4:2).

V čem spatřuje největší rezervy? „V Turecku i v Kazachstánu byly situace, kdy nás soupeř dostal pod tlak. Přitom jsme oba duely mohli dohrávat klidněji v případě lepšího a kvalitnějšího řešení některých ofenzivních příležitostí," přemítal Čech. „A stejně tak si do budoucna musíme dát pozor na standardní situace. První gól v Astaně byl dílem náhody. V druhém případě jsme doplatili na basketbalový blok, kdy nás domácí natlačili a zablokovali u přední tyče. Jde o systém, který při útočných akcích v pokutovém území užívá stále více týmů. Ale dva neuhlídané rohy neměly vliv na výsledek. Vyhráli jsme a máme devět bodů," pronesl nevzrušeně Čech.

Zcela upřímně lze říct, že po čtyřech přípravných duelech bez vítězství v takovou bilanci nikdo nevěřil. „Ale trenér Vrba měl jasnou představu, jak chce hrát. V začátku to nešlo ideálně. Ale jeho filosofie se nezměnila ani v případě negativních výsledků. A právě proto jsme špatné období překlenuli. S dobrými výsledky přichází sebevědomí, zvedáme se. Věřím, že se můžeme ještě posunout dál. Jak budeme sbírat zkušenosti a sehrajeme se, budeme ještě lepší," ujistil Čech.

Čech: Udělali jsme tři velice dlouhé kroky

Největší impuls k obratu situace v pozitivní bilanci vidí borec se 111 reprezentačními starty na kontě v okamžiku prvního kvalifikačního triumfu. „Chyba Nizozemska, která nám darovala tři body, byla odměnou. Pro hráče, kteří jsou v první kvalifikaci, šlo o velkou vzpruhu. Viděli, že i s třetím týmem z mistrovství světa se mohou měřit a dokonce ho porazit. To byl moment, kdy si všichni uvědomili, že sice jedeme do Turecka, které je silné, ale nikdo s tím neměl problém. Sebevědomí je velmi důležitý faktor," upozornil Čech.

Zdá se, že se svými reprezentačními parťáky už může pomalu vyhlížet šampionát ve Francii, kde se v Rennes odrazil k hvězdné kariéře. „Udělali jsme tři velice dlouhé kroky. Úvod je vážně skvělý. K postupu bude potřeba s ohledem na vyrovnanost skupiny osmnáct bodů. Nizozemsko sice zaváhalo, ale určitě začne body sbírat. Jsme ve velmi příjemné pozici, nicméně jen v polovině cesty. Pokud bychom zvládli listopadový domácí duel s Islandem, šlo by už o velký krok," přemítal o vyhlídkách české družiny její nejzkušenější člen.

Porazí čeští fotbalisté v listopadu doma Island a budou tak na podzim v kvalifikaci ME stoprocentní?
Ano
80,7 %
Ne
19,3 %
Celkem hlasovalo 20499 čtenářů.

Reklama

Související témata: