Hlavní obsah

Čtyři hvězdy na hrudi, ale žádný čtyřhvězdičkový fotbal. Němci se trápí, fanoušci bouří

Třiadevadesát dní uběhlo od doby, co němečtí fotbalisté v Riu de Janeiru zvedli nad hlavu trofej pro mistry světa, kterou získali počtvrté v historii. Jenže od té chvíle rozdávají jen hrstku fotbalové radosti - ze čtyř zápasů po světovém šampionátu svěřenci Joachima Löwa zvítězili jen jednou. Z posledních dvou říjnových kvalifikačních duelů o Euro 2016 v Polsku a doma s Irskem získali jediný bod.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Zklamaní němečtí fotbalisté zleva Lukas Podolski, Thomas Müller a Eric Durm po úterní remíze 1:1 s Irskem.

Článek
Fotogalerie

Na takové výsledky ani výkony není náročné německé publikum zvyklé. „Jogi, děláš z nás blázny!" komentoval německé nezdary bulvární deník Bild.

Už po sobotní historické porážce 0:2 ve Varšavě s domácím Polskem se na stadiónu ozýval pískot, po úterní plichtě 1:1 s Irskem, kde Němci přišli o výhru ve čtvrté minutě nastavení, opouštělo jednapadesát tisíc diváků Veltins arénu znovu s nechápavými pohledy.

„Zklamání je obrovské, naše hra je teď hodně nevyrovnaná," připustil v rozhovoru pro RTL trenér Joachim Löw. Nationalelf prožívají v historii nejhorší start do evropské kvalifikace - po třech odehraných kolech mají na svém kontě jen čtyři body. „V závěrečných minutách jsme hráli dost naivně," dodal Löw.

Kroos byl v šoku

Ostřeji se k závěrečným minutám úterního klání s Irskem vyjadřoval záložník Toni Kroos. „Nedokážu pochopit, jakým způsobem jsme hráli posledních pět minut utkání. Bylo to bezhlavé nakopávání a Irové nám dali z prakticky jediné střely gól. Jsem šokovaný," přiznal německý středopolař. „Je to neuvěřitelně frustrující. Byla to skoro jistá výhra," přitakával Mario Götze.

Němci se po úspěšném brazilském tažení musí vyrovnat s absencí několika fotbalistů stabilního kádru. Chybí zranění Schweinsteiger, Özil, Khedira, reprezentační kariéru ukončili Lahm či Klose. O tom, že přeměna týmu nebude jednoduchá, se přesvědčili už na začátku září, když v repríze finále MS podlehli Argentině v přípravě vysoko 2:4. Následný kvalifikační duel nad Skotskem sice Nationalelf vyhráli 2:1, jenže teď přišly dva nezdary v Polsku (0:2) a s Irskem (1:1).

„Nepodáváme tak precizní výkony, jaké bych si představoval. Až se nám vrátí zranění hráči, budeme mít více možností," tvrdí Joachim Löw. Němce v listopadu čeká outsider Gibraltar, který v kvalifikaci ještě nevstřelil gól a sedmnáctkrát inkasoval. „Ten porazíme a zase se odrazíme k lepším zítřkům," je přesvědčený německý kouč.

Reklama

Související témata: