Hlavní obsah

Uklízeč rozprodává za tisíce eur lístky z losování MS

BERLÍN

Němec Matthias Blume si vydělal 11 250 eur (326 250 korun) za lístek z prosincového losování fotbalového mistrovství světa, který našel v odpadkovém koši. Vítěz aukce na internetové stránce eBay nabídl v přepočtu stovky tisíc korun za kousek papíru s nápisem Německo. To ale není vše, Blume hodlá dát do aukce i všech dalších 31 lístků se jmény účastníků MS.

Článek

Jednatřicetiletý Blume si v prosinci přivydělával jako uklízeč po slavnostním ceremoniálu v Lipsku a mezi odpadky našel lístky se jmény všech 32 účastnických zemí. Zatím prodal první z nich. "Je to super. Teď si koupím nový skateboard, protože mi starý v létě ukradli," prozradil agentuře Reuters, co s vydělanými penězi udělá.

Aukce dalších jednatřiceti útržků papíru bude probíhat ještě několik týdnů. "Třeba na Anglii už kliklo asi 15 tisíc lidí a cena se vyšplhala na 1750 liber (přes 74 000 korun)," řekl návrhář interiérů z Magdeburku.

Jeho počínání se ale nelíbí mezinárodní fotbalové organizaci FIFA, která považuje lístky za svůj majetek a je připravena se bránit právní cestou. "FIFA poslala varování právním zástupcům této osoby a zdůraznila, že jde o porušení jejích práv a aukce by měla být zastavena. Pokud se to nestane, budeme uvažovat o dalších právních krocích," řekl minulý týden její mluvčí Andreas Herren.

Blume však zatím od vedení světového fotbalu žádné varování nedostal a najal si právníka, který ho považuje za právoplatného majitele lístků.

Reklama