Hlavní obsah

Zemřel sportovní novinář František Steiner

Praha

Ve věku 88 let dnes v časných ranních hodinách zemřel po dlouhé nemoci sportovní novinář a publicista František Steiner. V roce 1945 nastoupil do redakce Lidové demokracie, kde pracoval až do roku 1992. Poté byl tiskovým mluvčím Českomoravského fotbalového svazu, je držitelem Ceny Václava Jíry za rozvoj fotbalu. O jeho úmrtí informoval web Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Foto: FAČR

Fotbalový novinář František Steiner na archivním snímku.

Článek

František Steiner zasvětil svůj život novinářské práci a fotbalu. Napsal nespočet novinových článků a našel si čas i na psaní knih s fotbalovou tématikou. Poslední knihu, nazvanou Fotbal pod žlutou hvězdou, představil v červnu 2009 a popsal v ní na základě archivních materiálů, vzpomínek a osobních svědectví, jak terezínští vězni hráli v ghettu fotbalové soutěže.

Pražský rodák Steiner, absolvent keramické školy na Vinohradech, hrál vodní pólo za Spartu a ŠK Bratislava. Později byl i reprezentačním trenérem československých vodních pólistů.

Byl spoluautorem publikace Život bez nedělí (napsal část o Josefu Masopustovi) a autorem knih Co jsem „zapomněl" napsat, Dělník a umělec Jiří Němec. Díky znalosti němčiny se stal dopisovatelem odborného magazínu Kicker a agentury SID.

Zúčastnil se několika světových a evropských šampionátů ve fotbale, naposledy byl na EURO 1996 v Anglii, kde působil v roli tiskového mluvčího tehdy stříbrné reprezentace. Pro fotbalovou asociaci pracoval i nadále, přispíval do jejího časopisu i do časopisu zaměřeného na trenérskou profesi. Za přínos českému fotbalu byl František Steiner vyznamenán nejvyšším fotbalovým oceněním, Cenou dr. Václava Jíry.

O termínu posledního rozloučení bude rodina informovat co nejdříve.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň