Hlavní obsah

Jihomoravský kraj a FAČR se domluvily na vzniku akademie mládeže

Brno

V Jihomoravském kraji vznikne pro příští školní rok jedna ze čtyř pilotních krajských fotbalových akademií, která bude sloužit pro největší mládežnické fotbalové talenty. Novinářům to dnes v Brně po jednání se zástupci kraje řekl trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba. Další tři akademie budou v Praze, Plzni a Ostravě. Jejich cílem bude podle Vrby vychovat z dětí takové hráče, jako byl například Pavel Nedvěd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Zástupci Fotbalové asociace ČR v Brně jednali s krajskými představiteli o vzájemné spolupráci, která by ke vzniku akademií vedla. "Kraj musí nabídnout sportoviště, školy a internáty pro nadané fotbalisty a asociace naopak kvalitní trenéry," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

V praxi má krajská akademie fungovat tak, že si fotbaloví odborníci vyberou nadané děti ze všech týmů celého kraje, které se pak budou soustředit v krajské akademii v Brně. "Vytipujeme školu, kam by tyto děti mohly chodit. Při tom by se více věnovaly fotbalu," sdělil Hašek. Podle Vrby by děti byly od pondělí do čtvrtka v Brně, kde by navštěvovaly školu a fotbalově se připravovaly v akademii, v pátek by se pak vracely do svých mateřských klubů a o víkendu za ně hrály.

Proces výchovy mladých talentů je na zhruba pět a více let. Na krajské akademie by totiž po několika letech navázaly akademie národní. Podle odhadů by měly vzniknout dvě, jedna v Praze a druhá na Moravě, přičemž se uvažuje o Brně, Ostravě nebo Olomouci. "Do národní akademie by postoupili jen ti nejlepší hráči z krajských akademií. Zároveň se domluvíme na spolupráci i s osmi prvoligovými kluby, kde by hráči mohli působit," doplnil Vrba.

Podle koordinátora Fotbalové asociace ČR pro státní a veřejnou správu Zdeňka Bursy nebude projekt sloužit pouze pro výchovu fotbalových talentů. "Chceme dobrým dětem nabídnout i vzdělání, protože pokud by se neuchytily přímo ve fotbale, mohou být například zdatnými funkcionáři," dodal Bursa. Možnost trénovat v akademii budou mít podle hejtmana Haška i sociálně slabší děti, protože kraj je bude podporovat stipendii.

Reklama