Hlavní obsah

Zákaz opakování ofsajdů v televizi? Nesmysl, UEFA ho nevydala, tvrdí člen vedení evropského fotbalu

Aktualizováno

Opakovačku tak, jak jste zvyklí, neuvidíte, nemůžeme ji odvysílat, znělo v minulých týdnech při televizních přenosech z velkých mezinárodních fotbalových bitev. Publikum u obrazovek brblalo. Vypadá to ale, že televize nejen na tuzemské scéně byly až příliš iniciativní a chopily se něčeho, co jim nepatřilo. Alespoň to tvrdí František Laurinec, bývalý šéf slovenského fotbalu a člen exekutivy Evropské fotbalové unie (UEFA).

Foto: Profimedia.cz

František Laurinec (vlevo) s bývalým koučem slovenského národního týmu Vladimírem Weissem.

Článek

Žádný příkaz či doporučení obdobného ražení UEFA prý nevydala. „Televizím, ani nikomu jinému,“ uvedl Laurinec v rozhovoru pro slovenský deník Šport před cestou na jednání vedení UEFA, proti níž směřovala v minulých dnech ostrá kritika.

Podle Laurince došlo k nedopatření v podobě špatného překladu manuálu pro přímé televizní přenosy a pro organizaci zápasů. Či spíše k jejich záměně.

Na stadiónech s velkou obrazovkou je už léta zakázáno opakovat sporné situace, což je dostatečně známo. „Platí to už více než patnáct let. Klub, na jehož stadiónu je velká obrazovka a promítají se na ni záběry ze zápasu, musí požádat řídící orgán soutěže, tedy UEFA, o souhlas. Když ho obdrží, dostane s ním i pokyny, jak má postupovat. Co může a co nemůže. Konkrétně nemůže opakovat sporné situace,“ připomněl Laurinec s tím, že zakázané jsou v tomto případě opakovačky sporných situací, aby se předešlo vášním a emocím, které by mohly ohrozit lidi na tribunách.

„Ale UEFA nikdy nedala takový pokyn či doporučení pro televizní přenosy,“ trval na svém slovenský činovník s tím, že sporné situace po počátečním omezení, kdy zmizely třeba i přímky dokreslující precizně ofsajdové situace, televize ve většině už zase vysílají. UEFA na situaci údajně nehodlá nijak mimořádně reagovat.

Na programu jednání exekutivy má být i řešení situace s krymskými kluby (Jalta, Sevastopol, Simferopol), které se chystají hrát druhou ruskou ligu, což je problematické. Krym nebyl mezinárodním společenstvím uznán jako ruské území a tamní kluby by bez povolení Ukrajiny soutěže jiné země hrát neměly. „Jak se situace vyvine, nedokážu ani třeba jen odhadovat,“ uvedl.

Očima Dagmar Damkové, předsedkyně komise rozhodčích FAČR:
"Takzvaná ofsajdová čára v rámci televizního přenosu nemůže být určujícím faktorem pro to, zda byl, či nebyl ofsajd. Televize čáru často zobrazují v místech, která nejsou správná. Navíc se s ní dá různě pohybovat a dva milimetry na obrazovce mohou udělat i metr na hrací ploše."
"O ofsajdu rozhodují často centimetry a zobrazování ofsajdové čáry mnohdy vzbuzovalo emoce. A někdy také bohužel neoprávněnou kritiku rozhodčích. V tomto směru navíc moc nepomáhají ani často nekvalifikovaná, případně zcela mylná hodnocení komentátorů a moderátorů televizních debat."
"My jsme v komisi hraniční ofsajdové situace, v televizních stanicích donekonečna rozebírané, neřešili. Zkrátka jsme konstatovali, zda ofsajd podle našeho přesvědčení byl, či nebyl."

Reklama

Související témata: