Hlavní obsah

Pelta žasl v Kataru a přiznal: To jsem ještě neviděl!

Praha

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta se v lednu na pozvání zúčastnil asijské olympijské kvalifikace v Kataru. Při prohlídce stadiónů a celé infrastruktury, která by měl být ještě větší a lepší na mistrovství světa 2022, žasl. „To jsem ještě neviděl,“ přiznal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta byl uchvácen podmínkami v Kataru.

Článek

Volbu Kataru za pořadatele mistrovství světa považoval „za hranou." O schopnosti šampionát uspořádat ale vůbec nepochybuje. „Rusko je velmoc a velká země. Katar je hodně malý. Když jsem si ale prohlédl tréninkové centrum a celé zázemí, tak to trumflo vše, co jsem dosud viděl. To bylo něco neuvěřitelného, zázrak a nikdo se tomu nedokáže přiblížit. Vůbec se nebojím, že by Katar šampionát organizačně nezvládl," přiznal svoje překvapení.

Velkým ligám za přerušení zaplatí

Velký problém ale bude v termínu pořádání. FIFA chce prosinec, velké evropské soutěže, které v té době poběží, jsou ale proti a samozřejmě kluby také. Ve hře jsou obrovské finanční prostředky z televizních práv a přerušení soutěží tak bude velký problém.

„V období od listopadu i v lednu je příhodné, počasí je příjemné. V letních vedrech si to neumím představit. Musíme přeci myslet na zdraví účastníků, přijede velké množství fanoušků. Katar má ale takové finanční možnosti, že se prý dokáže s velkými evropskými ligami finančně za jejich přerušení vyrovnat. Podle informací, které mi řekl český lékař, který tam pracuje, sice pokles cen ropy zapříčinil, že resorty musí pracovat s finančními rozpočty, což tu nebylo, ale co potřebují, to zvládnou," konstatoval Pelta. Neumí si ale například představit, že si fanoušci v Kataru nedají ani pivo, protože alkohol je v muslimských zemích zakázaný. „Pořádání mistrovství světa v Kataru, přesněji jeho změna, nebude rozhodně na programu při únorovém kongresu FIFA," zdůraznil Pelta.

Při volbě šéfa FIFA se Češi přidají k Evropě

Termín volby nového prezidenta FIFA se nezadržitelně blíží. O volbě se mluvilo i na nedávné tradiční schůzce středoevropských zemí ve Vídni, k níž bylo přizváno i Lichtenštejnsko.

„V minulosti platilo, že Evropa se dohodla na podpoře jednoho kandidáta. Poté, co Michel Platini do voleb 26. února jít nemůže, není názorově jednotná. Svoji představu mají Seveřané, Balkánci, bývalé země Sovětského svazu, Střední Evropa. Členské země UEFA se sejdou už 25. února, kde se o podpoře bude diskutovat. Evropa bude zvažovat, zda její kandidát Gianni Infantino bude mít předpoklad k tomu, aby vyhrál, nebo zda bude prosazován na funkci generálního sekretáře FIFA. Ten totiž bude mít větší pravomoci než v minulosti. Jedná se o tak zásadní záležitost, že si neumím představit, že by se do volby prezidenta FIFA šlo naostro bez předchozí dohody," nechal Pelta nahlédnout pod pokličku evropského fotbalu.

Připustil, že ani 54 členských zemí UEFA, z nichž každá má jeden hlas, nemusí nakonec volit jednotně. Jisté nejsou ani dřívější dohody s dalšími kontinenty, především Asií. „Vždycky může pár hlasů uletět. Afrika, která má čtyřiapadesát členských zemí, vystupuje také jednotně a bude velkým hráčem při volbě šéfa světového fotbalu. My vždycky vystupujeme v duchu evropských dohod, i když třeba máme vnitřně jiný názor," prozradil Pelta.

Pět kandidátů na šéfa FIFA

Kandidátů na prezidenta největší sportovní organizace planety je pět. Generální sekretář UEFA Švýcar Gianni Infantino, který za Evropu nahradil Platiniho, by měl mít podporu starého kontinentu, ale i Jižní, Střední a Severní Ameriky. Šéf asijského fotbalu Salmán bin Ibráhím Chalífa z Bahrajnu podstatné části Asie a prý i Afriky, pro Evropu by mohl být druhou volbou. „Dvakrát jsem se s ním setkal, působí sympaticky," uvedl Pelta.

Dalšími kandidáty na předsednickou pozici po Seppu Blatterovi jsou Francouz Jérome Champagne, jemuž se nedávají prakticky žádné šance, jordánský princ Alí bin Husajn, který naposledy prohrál s Blatterem, a Jihoafričan Tokyo Sexwale. Ten by mohl rozbít jednotu Afriky.

V prvním kole je k vítězství potřeba dvou třetin hlasů pro přímou volbu. Podle počtu hlasů jdou do druhého kola dva kandidáti a v něm už stačí prostá většina.

Reklama

Související témata: