Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 1:0Sparta má nakročeno do finále Poháru

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty zvítězili v prvním utkání semifinále Poháru České pošty na vlastním stadiónu nad Jabloncem 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil v 17. minutě Krejčí. Druhý duel mezi Olomoucí a Teplicemi skončil bez branek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor gólu Ladislav Krejčí jásá.

Článek

Domácí trenér Martin Hašek nešetřil klíčové hráče a postavil téměř totožnou základní sestavu jako při posledním utkání v Liberci. Pouze kamerunského útočníka Leonarda Kweukeho zastoupil na hrotu Chorvat Andrej Kerič.

První velkou šanci měla Sparta v 7. minutě. Krejčí našel volného Matějovského, ale kapitán ze značky penalty přízemní střelou přestřelil. Za deset minut už se mohli Letenští radovat. K odraženému míči se v pokutovém území dostal Krejčí a devatenáctiletý talent povedenou ranou "šajtlí" přesně trefil horní růžek branky.

Domácí měli i v dalších minutách převahu a několik slušných brankových příležitosti. Ve 26. minutě Keričovu ránu z úhlu zneškodnil nohou pozorný brankář Špit, za pět minut si oba aktéři přímý souboj zopakovali, ale úspěšnější byl znovu jablonecký gólman.

Sparta byla aktivnějším týmem i v druhém poločase, do kterého za Keriče nastoupil Kweuke. V 52. minutě Krejčího nebezpečný průnik na poslední chvíli odvracela obrana Baumitu, tři minuty nato trefil Sionko dalekonosnou ranou z otočky břevno.

V lize šestý Jablonec, pro který domácí pohár představuje jedinou možnost zahrát si v příští sezoně v Evropě, se do šancí dostával jen sporadicky. V jedné z nich hlavičkoval jen do Vaclíkovy náruče David Lafata, jenž se v sobotu v Příbrami stal se 23 góly nejlepším střelcem v historii první ligy.

Těsný náskok Pražanů mohl pojistit v 68. minutě po další Krejčího akci Hušbauer, ale pohotového Špita opět neprostřelil. V závěru pak do jeho náručí zamířil slabou střelou také další sparťanský náhradník Václav Kadlec.

Olomouc remizovala s Teplicemi

Olomouc doma v posledních pěti ligových zápasech neztratila s Teplicemi ani bod a nastřílela třináct gólů, dnes ale dlouho nemohla najít cestu k vápnu hostí, natož k výraznějšímu ohrožení Grigara. Severočeši ve čtvrtfinále vyřadili ofenzivně laděný Liberec a také dnes potvrzovali, že se jim hraje lépe, když nemusejí tvořit hru.

Po jedenácti minutách dokonce dopravili míč do sítě, ale Dolejšovi zhatil radost z vedoucí trefy ofsajd. Ve 21. minutě zahrozili hosté z centru znovu, Siva hlavičkoval po rohu na hranici malého vápna kousek nad.

Sigma, v jejíž sestavě nastoupili oproti vítěznému ligovému duelu v Mladé Boleslavi čtyři noví hráči včetně zkušeného Heinze, až v druhé části první půle zpřesnila přihrávky a postupně přebrala otěže. Výraznou šanci, zato gólovou, si však Hanáci vytvořili jen v 39. minutě. Janotka prošel přes půl hřiště k pokutovému území, vysunul Klesnila a jeho přízemní střele na zadní tyč scházely jen decimetry.

Také po přestávce se k ohrožení branky dostávali hlavně hosté a Olomouc držely ve hře Zlámalovy pohotové zákroky. Poprvé se domácí brankář blýskl v 52. minutě, kdy vykopl Mahmutovičovu dorážku, pak vytěsnil Dolejšovu ránu na roh a po něm skvěle zasáhl i proti Matulově hlavičce.

Sigma, která obhajuje finálovou účast, se probudila až v závěru. Ani v jedné za čtyř solidních pozic ale Hanáci netrefili prostor mezi tyčemi. Škerle hlavou a po něm Navrátil mířili nad šibenici a střídající Ordoš nejprve rozvlnil jen boční tyč a v nastavení hlavičkoval vedle.

Připravujeme další podrobnosti.

Úvodní utkání semifinále fotbalového Poháru České pošty:
Sigma Olomouc - FK Teplice 0:0
Rozhodčí: Matějek - M. Zlámal, Slavík. ŽK: Heinz, Škerle - Rosa, Ježdík, Matula. Diváci: 2305.
Olomouc: Z. Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Hála - Pospíšil, Rossi - Varadi (78. Schulmeister), Heinz (69. Navrátil), Podaný - Klesnil (57. Ordoš). Trenér: Uličný.
Teplice: Grigar - Ježdík, Lukáš, Matula, Rosa - Dolejš, Zoubele (73. Čajič), Siva, Stožický - Vachoušek - Mahmutovič (55. Jindráček). Trenér: Rada.
Sparta Praha - FK Jablonec 1:0 (1:0)
Branka: 17. Krejčí. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Kordula. ŽK: Kadlec - Eliáš, Loučka. Diváci: 2603.
Sparta: Vaclík - Přikryl, E. Brabec, Jarošík, Pamič - Sionko (79. Kadlec), Hušbauer, Matějovský, Holek, Krejčí (90. Juhar) - Kerič (46. Kweuke). Trenér: Hašek.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Zábojník (46. Kopic) - Třešňák (73. Vošahlík), Piták, Loučka, Vaněk, Jablonský - Lafata. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: