Hlavní obsah

Jablonec - Sparta 2:3Sparta otočila zápas v Jablonci a postoupila do finále poháru

Josef PešoutSport.czPrávo
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty pořád živí naději na ceněný double. Kromě boje o titul v lize jsou stále ve hře i v domácím poháru poté, co postoupili přes Jablonec už do finále. V odvetném semifinálovém duelu Poháru České pošty vyhráli na severu Čech 3:2, což jim v součtu s vítězstvím 1:0 z prvního utkání bohatě stačilo na splnění role favorita. Naopak pro Jablonec vyřazení znamená i ztrátu poslední šance na účast v evropských pohárech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vít Beneš (vlevo) z Jablonce a Léonard Kweuke ze Sparty.

Článek

Domácí nastoupili před zraky předsedy FAČR Miroslava Pelty, nedávného jabloneckého asistenta a nynějšího kouče Bohemians 1905 Jozefa Webra bez zraněného záložníka Ondřeje Vaňka, který se v nedělním ligovém duelu s Duklou zranil. Je už po operaci přetržených vazů v rameni a sezóna pro něj skončila. A červená karta z minulého ligového kola vystavila stop pro pravého beka Pavla Eliáše. Na krajích obrany tak dostali šanci Jakub Štochl a Filip Novák, jemuž vypršel disciplinární trest.

Sparta nasadila poprvé v sezóně hned od začátku stoperskou dvojici Erich Brabec-Jakub Brabec. Ani mezi náhradníky nebyl Mario Holek, a tak se na post defenzivního záložníka posunul ze středu obrany Jiří Jarošík.

První příležitost si vypracoval Jablonec, ale po Vošahlíkově centru z pravé strany stačil Vaclík zasáhnout. A záhy byl Vošahlík znovu v centru dění. Ale jen tím, že obdržel žlutou kartu za faul na Krejčího. V 11. min. předvedla Sparta rychlý útok, který založil Kweuke uprostřed hřiště a Přikryl pak zakončoval z pravé strany, jenže domácí odvrátili na roh. O chvíli později se ale Pražané už dočkali. Na rohový kop Matějovského si naskočil Jakub Brabec a hlavičkoval do sítě.

Jablonec srovnal vzápětí

Jenže prakticky hned po rozehrání bylo vyrovnáno! Lafatova střela, jejíž směr změnil při skluzu J. Brabec, skončila u tyče Vaclíkovy branky. A potlesk domácích příznivců si pak vysloužil po pěkném sólu zleva Kopic, jehož průniku chybělo jen přesnější zakončení. Jabloneckým zatrnulo po chybě v rozehrávce, po níž šli sparťané do přečíslení. Bránící Loučka ale včas zblokoval centr Sionka na Kweukeho. Lafata viděl žlutou kartu za ostřejší zákrok na Hušbauera. Tutovku pak spálil Jarolím, jehož hlavičku Vaclík vykopl nohama. A těsně před pauzou přišla třetí žlutá pro domácí: tentokrát ji dostal Piták.

Jablonec potřeboval zvítězit o dva góly

Hned po přestávce byl kartičkou napomínán i hostující Přikryl za zdržování hry. Dlouho mu trvalo, než hodil aut. V 56. min. zahrozila dvojice Kweuke-Sionko, který trefil vyběhnuvšího Špita. Jablonečtí věděli, že k postupu potřebují vyhrát o dva góly. Proto se snažili útočit, ovšem brzdila je i nepřesnost v kombinaci. A naopak mohli inkasovat, když Krejčí sám před brankářem minul míč.

Čas rychle ubíhal, což Spartě vyhovovalo a z míry ji ještě nevyvedla ani Pitákova rána nad břevno. Nicméně v 73. minutě dostal zápas nový náboj - Beneš zařídil krásnou hlavičkou vedoucí gól Jablonce! A najednou ožily i tribuny a jen vydechly, když Kopic střílel bez přípravy nad. Drtivý finiš domácích se ale nekonal. Postup Sparty totiž potvrdil vyrovnávacím gólem z brejku Hušbauer, který pak přidal ještě svou druhou a vítěznou branku a stal se hrdinou zápasu.

Odveta semifinále fotbalového Poháru České pošty:
FK Jablonec - Sparta Praha 2:3 (1:1)on-line
Branky: 17. Lafata, 73. Beneš - 82. a 87. Hušbauer, 16. J. Brabec. Rozhodčí: Jech - Urban, Makovička. ŽK: Vošahlík, Piták, Lafata, Loučka - Přikryl, Jarošík, Hušbauer, Kweuke. Diváci: 3120. První zápas: 0:1, postoupila Sparta.
Jablonec: Špit - Štochl, Pavlík, Beneš, Novák - Vošahlík (65. Třešňák), Piták, Loučka, Jarolím, Kopic (85. Jablonský) - Lafata. Trenér: Komňacký.
Sparta: Vaclík - Přikryl, J. Brabec, E. Brabec, Pamič - Sionko, Hušbauer, Jarošík, Matějovský, Krejčí - Kweuke (90. Kerič). Trenér: Hašek.

Reklama

Související témata: