Hlavní obsah

Hübschman nehodlá opouštět zaběhnuté tradice: Jsem zvyklý končit sezónu s trofejí

Liberec

Osmnáct trofejí, mezi nimiž se skvěla ta za vítězství v Evropské lize, posbíral Tomáš Hübschman za deset let na minulé štaci v ukrajinském Šachtaru Doněck. Nyní finišuje první sezónu po návratu v dresu Jablonce, s nímž nastoupí ve středu v 18 hodin na hřišti Mladé Boleslavi ve finále Poháru FAČR proti Liberci. A kapitán třetího týmu nejvyšší tuzemské soutěže nehodlá sezónu končit bez trofeje. „Jsem zvyklý domů na konci sezóny nějakou donést," směje se třiatřicetiletý borec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký záložník Tomáš Hübschman během utkání se Spartou.

Článek

Sezóny finalistů Poháru FAČR byly absolutně rozdílné. Váš Jablonec si s předstihem zajistil třetí příčku a místo v předkole Evropské ligy, zatímco Liberec se zachraňoval. Cítíte se jako jasný favorit středeční bitvy?

Myslím, že podobné prognózy v jediném zápase rozhodujícím o všem platí jen na papíře. Je to podobné jako třeba při derby Sparty se Slavií. Liberec bude určitě enormně motivován, aby se po nepříliš vydařené sezóně dostal do evropských pohárů. Je to pro ně jediná možnost, jak určitým způsobem vyšperkovat sezónu. My naopak chceme pohár do Jablonce pro všechny lidi, kteří nám pomáhali na naší cestě.

Dodává Jablonci sebevědomí a víru v úspěch bilance ze vzájemných zápasů letošní sezóny, kdy jste Liberec dvakrát porazili a neinkasovali?

Oba zápasy byly hodně vyrovnané. První jsme vyhráli o jediný gól ze standardní situace, druhý o dva, ale velký výkonnostní rozdíl mezi soupeři nebyl. A myslím, že podobný obraz bude mít i finále. Oba týmy se budou soustředit, aby neinkasovaly. Nečekám žádnou přestřelku.

V posledních ročnících finále pravidelně rozhodují pokutové kopy. Zaměřili jste se v tréninku na jejich nácvik?

Každý si penaltu zkusil. Na tréninku je to ale něco jiného než ve finálovém utkání, kdy se člověk cítí po odehrání devadesáti minut odlišně. Já se do penalt moc netlačím. Nevybavuji si, že bych v profesionální kariéře zahrával pokutový kop. Možná ještě v mládežnické kategorii, ale pak už ne. A pokud na penalty dojde, budu se toho držet.

Berete šanci ovládnout pohár jako způsob, jak nastartovat jablonecký plán trvale se usadit mezi českou elitou, jako se to před pěti lety podařilo Plzni?

Máme určité cíle a chceme se k nim postupnými kroky dopracovat. Je to jedna z částí, která nás může posunout dál a nastartovat vývoj týmu. Účast v evropských pohárech by posunula celý klub.

Vy sám jste při minulém angažmá v Doněcku sbíral trofeje pravidelně. Byl byste zklamaný, pokud by letošní sezóna měla končit bez velkého vítězství?

Byl jsem zvyklý každý rok domů přivést nějakou trofej. Jsem tudíž pochopitelně motivovaný, abych tradici neporučil. Nechci končit sezónu bez poháru. Ale spoluhráči jsou na tom stejně. Za třetí místo se žádný pohár nedává. Chceme tudíž středeční finále ovládnout.

Který tým vyhraje Pohár FAČR?
Jablonec
57,6 %
Liberec
42,4 %
Celkem hlasovalo 1134 čtenářů.

Reklama