Hlavní obsah

Fergusonův fén? Neznám nic horšího, tvrdí Rooney ve své autobiografii

Manchester

Slavný Manchester United řídí z lavičky už déle než čtvrt století, posbíral s ním množství trofejí a za zásluhy byl dokonce povýšen do šlechtického stavu. Sir Alex Ferguson. Perfekcionista a ikona fotbalového klubu, které chystají na Old Trafford sochu, ale také impulzivní kouč, jehož „fén“, kdy hráči z bezprostřední blízkosti pěkně od plic vypočítává své výhrady, se stal pověstným. „Neznám nic horšího,“ tvrdí například útočník anglické reprezentace Wayne Rooney.

Foto: Sport.cz

Trenér Alex Ferguson často nejde v kabině fotbalistů Manchesteru United pro ostřejší slovo daleko

Článek

„Stoupne si v kabině k vám, až těsně k tváři, a začne řvát. Příšerné. Cítil jsem se, jako kdyby mi na vlasy fičel BaByliss Turbo Power 2200 (výkonný fén – pozn. red)," popisuje Rooney výbuchy zlosti skotského trenéra v knize My Decade (Má dekáda), v níž kanonýr United bilancuje svoje desetileté působení v Premier League.

Označení „fén" dal proslulým Fergusonovým výstupům údajně bývalý forvard Manchesteru Mark Hughes. Některé hráče prý sice trenér dokázal tímto způsobem vyburcovat, jiné ale naopak psychicky ještě více srazil, citoval Rooneyho Daily Mirror.

I Beckham by mohl vyprávět

O vznětlivé povaze 70letého autoritativního trenéra by mohl vyprávět i David Beckham, jehož před lety Ferguson v návalu vzteku po pohárové prohře s Arsenalem trefil kopačkou do hlavy. Nejhorší „kartáč" však prý od legendárního kouče schytal podle Rooneyho v roce 2006 v Lize mistrů po porážce 0:1 s Celtikem Glasgow bývalý útočník „Rudých ďáblů" Louis Saha. A důvod? V úplném závěru zápasu měl šanci vyrovnat, ale neproměnil penaltu.

„Byl to ten nejhorší Fergusonův výstup, jaký jsem kdy viděl. Chudák Louis. Řval a ječel mu úplně nepříčetně přímo do tváře," vypráví Rooney. Tahle prohra musela trenéra United obzvlášť mrzet, protože vztahy mezi ním a Gordonem Strachanem z Celtiku byly napjaté už od jejich společného působení v Aberdeenu.

Fergusonův maximalistický přístup vystihuje i příklad ze sezóny 2006-2007, kdy United získali titul v Premier League už dvě kola před koncem, přesto prý trenéra znovu rozzuřila prohra 0:1 doma s West Hamem v posledním ligovém utkání.

„Ostatní by se v kabině připravovali na převzetí trofeje, salvy šampaňského, fotografování. Ne tak my. Stáli tam jako školáci, pohledy zavrtané do země a kouč na nás spustil ten svůj fén. Hodnou chvíli trvalo, než jsme se osmělili znovu nasadit úsměv vítězů Premier League," vzpomíná Rooney, který v současné době léčí zranění stehna a na trávník se nejspíš vrátí až v říjnu.

Reklama

Související témata: