Hlavní obsah

Barcelona, Bayern, Real? Nejdražší vstupenky na fotbalovou ligu v Evropě má Arsenal

Víte, kde v Evropě musejí fotbaloví fanoušci sáhnout nejhlouběji do kapsy? Za svou vášeň zaplatí zdaleka nejvíce v Anglii. Za permanentní vstupenky na zápasy Premier League vydají podle studie BBC v průměru 508 liber (asi 17 600 korun), což je více než trojnásobek částky, kterou musejí vynaložit příznivci v německé bundeslize (4800 korun). V Itálii je to 7300 korun, ve Španělsku 6400 korun a ve francouzské nejvyšší soutěži zhruba 7000 korun.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Útočník Arsenalu Alexis Sánchez (vpravo) v souboji s obráncem Chelsea Branislavem Ivanovičem v ligovém utkání londýnských rivalů.

Článek

Nejdražší to mají fanoušci Arsenalu, kteří za sezónní vstupenku na Emirates Stadium zaplatí od 1014 (35 000 korun) do 2013 liber (70 000). Naopak z nejlevnějších permanentek se mohou těšit příznivci Manchesteru City, na všechny domácí zápasy úřadujícího mistra se mohou dostat už od 299 liber (10 300 korun).

Zatímco do mnichovské Allianz Areny či na barcelonský Camp Nou lze pořídit nejlevnější permanentku už zhruba za 3500 korun, v Anglii za takovou cenu fanoušek v nejvyšších třech ligových soutěžích nepořídí. Nejlevnější sezónní vstupenku nabízí druholigový Charlton za 5200 korun.

Arsenal má také nejdražší lístky na jednotlivé zápasy, které stojí 97 liber (3300 korun). A to přitom zaměstnavatel českého záložníka Tomáše Rosického oproti minulé sezóně po kritice zlevnil o 29 liber (1000 korun).

Miles: Je to směšné

Podle BBC vzrostly v anglickém fotbale za poslední tři roky ceny vstupenek (13 procent) víc než životní náklady (6,8 procenta).

„Je to směšné. Chceme, aby byl fotbal přístupný všem," řekl šéf federace fotbalových fanoušků Kevin Miles. „V době, kdy je ve fotbale víc peněz než kdykoli předtím díky neuvěřitelným příjmům z vysílacích práv, jsou fanoušci pořád ždímáni," uvedl.

Reklama

Související témata: