Hlavní obsah

Říkejte, že jsem arogantní, ale desetibodové manko lze dohnat, tvrdil diktátor Van Gaal

Manchester/Praha

Na hřišti West Bromwiche sice se svým týmem vyhrát nedokázal a musel brát s povděkem remízu 2:2, přesto je kouč fotbalistů Manchesteru United Louis van Gaal přesvědčený, že je ještě schopen dostihnout vedoucí celek Premier League Chelsea a zlikvidovat její desetibodový náskok. „Můžete říkat a psát, že jsem arogantní, ale v minulosti jsem to už mnohokrát svedl,“ prohlásil nizozemský trenér. „Je to tudíž možné, i když uznávám, že velice těžké,“ doplnil.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Takhle Daley Blind z Manchesteru United srovnal skóre ligového zápasu na hřišti WBA na konečných 2:2.

Článek
Fotogalerie

Jisté je jedno - ani trenérský diktátor Van Gaal netušil, jak těžká práce ho v novém angažmá na Old Trafford čeká.

„Ptal jsem se ho a on přiznal, že je to těžší úkol, než si představoval," potvrdil bývalý kapitán Manchesteru United a v současnosti asistent trenéra Roye Hodgsona u anglické reprezentace Gary Neville v rozhovoru pro Sky Sports.

Remíza s West Bromwichem ho rozladila

„Měli a mohli jsme mít o osm bodů více. Individuální chyby nás ale sráží a o výhry připravují. Teď na Hawthorns zase," rozladila Van Gaala remíza v dohrávaném duelu osmého kola Premier League.

„Jsem velice zklamaný, protože jsme odehráli nejlepší zápas v sezóně, ale výsledek přesto pro nás není dobrý. Vytvořili jsme si spoustu šancí, zatímco domácí jen dvě, ale přesto jich po našich individuálních chybách využili," lamentoval po remíze.

Je však přesvědčený, že hráči jeho filosofii už vstřebávají a rozestavení 4-1-4-1, které preferuje, výsledky přinese.

„Jen prostě nesmíme soupeřům dopřávat tolik prostoru, jako tomu bylo s West Bromwichem," zazlíval svému týmu a odmítl, že by snad v panující konstelaci přehodnotil své fotbalové myšlení preferující ofenzivní styl. „Nebylo by řešením obětovat útočné pojetí proto, aby byl můj tým pevnější v obraně."

Van Gaal: Teď nás čeká tvrdší suchar

Po osmi odehraných kolech ztrácí Manchester United na vedoucí Chelsea už deset bodů, ovšem Van Gaal je přesvědčen, že i takovéto manko se dá dohnat.

„Máme dvanáct bodů z osmi zápasů, což není moc. Máme rozhodně lepší mužstvo, než o tom vypovídá náš bodový zisk. Ale i desetibodovou ztrátu jsem dokázal v minulosti na předchozích štacích dohnat. A klidně si říkejte a pište, že jsem arogantní," zahlásil třiašedesátiletý kouč Manchesteru United.

Následující čtyři ligová kola ukáží, jak na tom jeho mužstvo doopravdy je. Postupně totiž narazí doma na Chelsea, v městském derby hraje proti Citizens, doma přivítá Crystal Palace, aby se poté představilo na Arsenalu.

„Musíme se proti těmto soupeřům pochopitelně zlepšit. Jde o protivníky vyšší úrovně a větších kvalit, než s jakými jsme dosud hráli. U nás v Holandsku říkáme, že to bude daleko tvrdší suchar. Zakousneme se do něho a ověříme si, zda ho schroupáme," užil Van Gaal příměru z nizozemského fotbalu.

Získá Manchester United v letošní sezóně Premier League mistrovský titul?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 2605 čtenářů.

Reklama

Související témata: