Hlavní obsah

Fantazie, rozplýval se Mourinho nad Chelsea, kterou nikdy tak dobře hrát neviděl

Z výkonu své Chelsea byl doslova v extázi. „Fantastický zápas. Působivé představení. Není přece normální vyhrát v Lize mistrů 5:0. A ještě méně normální je vyhrát takovýmto rozdílem v Německu,“ chrlil kouč José Mourinho samé superlativy na adresu svých svěřenců poté, co v pátém díle Ligy mistrů deklasovali v Gelsenkirchenu domácí Schalke. „V tuto chvíli mám velice vyspělé mužstvo. A hlavně velice sebevědomé,“ liboval si portugalský trenér.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Spokojený manažer Chelsea José Mourinho po pětibrankové výhře na stadiónu Schalke 04 v Gelsenkirchenu.

Článek

Tažení Chelsea letošním podzimem je skutečně famózní. Z devatenácti zápasů jich patnáct vyhrála a jen ve čtyřech remizovala. Dvakrát v Premier League, v níž po tuctu odehraných kol kraluje s náskokem šesti bodů před druhým Southamptonem, dvakrát v Lize mistrů, odkud si s předstihem zajistila postup do jarního osmifinále.

Nemělo to chybu, liboval si Mourinho

„Nevím, který ze soupeřů by chtěl hrát právě s námi," zahlásil Didier Drogba, jenž se v duelu se Schalke zapsal již po padesáté do střelecké listiny evropských pohárů.

„V minulosti jsme měli velká mužstva, pokud jde o jejich fotbalového ducha a mentální sílu, měli jsme celky připomínající stroj, pokud jde o tvrdou práci a efektivitu. Současný tým má tohle všechno a ještě něco navíc. Jeho fotbal je obrovsky zábavný," vykládal nadšeně veterán z Pobřeží slonoviny, který přišel na hřiště v 66. minutě místo Diega Costy a hned po deseti minutách se střelecky prosadil.

„Skutečně marně vzpomínám, kdy jsem viděl hrát Chelsea na cizím hřišti tak skvěle, jako proti Schalke. Jasně, v minulosti dosáhla vyšších výher, ale nikoliv po výkonu, jaký předvedla tentokrát. Neměl skutečně chybu," glosoval úterní partii Mourinho.

„Výkon každého hráče i mužstva jako celku byl obrovsky kompaktní. Dobře bráníme, protože bráníme v jedenácti mužích, útočíme dobře, protože vím, že je to v nás. Jsme prostě dobrým týmem s velkou jistotou a sebedůvěrou," připomínal portugalský kouč, který na rozdíl od předchozích zápasů v Lize mistrů s Mariborem poslal mezi tyče Belgičana Courtoise a českého reprezentanta Čecha opět posadil na lavičku náhradníků.

Sezóna se hodnotí podle titulů a trofejí

Mourinhovi, stejně jako Drogbovi je samo sebou jasné, že sezóna se nebude hodnotit podle toho, kolik výher Chelsea na konci listopadu nastřádala a kolik bodů posbírala. Natož pak jak zábavný fotbal hrála...

„Nejdůležitější ze všeho bude, kolik získáme titulů a velkých trofejí. Teprve pak bude možné srovnávat současné mužstvo s týmy, které Chelsea měla v minulosti," připomínal v panující euforii Drogba.

„Pravdou je, že jsme zatím nic nevyhráli. Teprve až současné skvělé výkony proměníme v primáty a trofeje, budeme moci hodnotit, jak dobré je současné mužstvo Chelsea," souhlasil José Mourinho.

Reklama

Související témata: