Hlavní obsah

Lvíčata se na domácím šampionátu vyhnou Anglii a také Itálii, nebo Německu

Aktualizováno

Čeští fotbalisté do 21 let se na domácím mistrovství Evropy příští rok v červnu vyhnou Anglii. Ta bude při losování 6. listopadu v Praze nejvýše nasazeným celkem a s určitostí se tak objeví v moravské skupině, hrané v Olomouci a Uherském Hradišti. Svěřenci trenéra Jakuba Dovalila jsou nasazeným týmem v pražské skupině. Nepotkají se také s jedním mužstvem z dvojice Itálie a Německo. FAČR o tom informovala na svém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo reprezentace U21 před utkáním s Itálií - horní řada zleva: Jakub Brabec, Karel Hrubeš, Tomáš Kalas, Jakub Plšek, Jan Malík a Vojtěch Hadaščok. Dolní řada zleva: Vladimír Coufal, Tomáš Přikryl, Jan Sýkora, David Houska a Matěj Hanousek.

Článek

Jak UEFA sdělila, při losu se použije koeficient, který jednotlivé země dosáhly ze zápasů kvalifikace a baráže o postup na ME 2015 (váha 40%), z kvalifikace, baráže a účasti na závěrečném turnaji ME 2013 (váha 40%) a z kvalifikace, baráže a účasti na závěrečném turnaji ME 2011 (váha 20%).

Nasazení a rozdělení do košů:
A1
Česko
B1
Anglie 36,252
Koš 1
Itálie 36,129
Německo 35,370
Koš 2
Portugalsko 33,887
Dánsko 31,989
Švédsko 30,365
Srbsko 29,837

V tomto období byla se ziskem 36,252 bodu nejlepší z postupujících Anglie, proto dostane privilegium nasazení jako B1 ve skupině v Olomouci a v Uherském Hradišti. Česko, jako pořadatel, je nasazeno do pozice A1 v Praze.

Další účastníci budou rozděleni do dvou košů. V jednom koši se ocitnou Itálie a Německo, země s druhým a třetím nejlepším koeficientem. Budou vylosovány do pozic A2 a B2.

V dalším koši najdeme čtveřici zbývajících zemí, které budou vylosovány jako A3, B3, A4 a B4.

Soupeři se rýsují

Znamená to, že česká lvíčata v základní skupině nebudou určitě hrát s Anglií, nenarazí také na jednoho z dvojice Itálie a Německo a dostanou dva z těchto celků: Portugalsko, Dánsko, Švédsko a Srbsko.

Hraje se systémem každý s každým ve skupině. Do semifinále postupují první dva, hrají křížem (A1-B2, B1-A2). Vítězové hrají o titul, poražení mají bronz, o třetí místo se v soutěžích UEFA nehraje.

Turnaj je kvalifikací na olympiádu 2016 v Riu, kam postupují čtyři nejúspěšnější týmy (výjimkou je Anglie, která nemůže hrát o postup na OH, protože tam jsou Ostrovy reprezentovány Velkou Británií). Postup do Ria je velkým lákadlem pro všechny zúčastněné. Například Němci velmi nahlas a neobvykle často zdůrazňují, že touží postoupit na olympijské hry, protože by se tak v jejich případě stalo poprvé od roku 1988! Také pro česká lvíčata je postup na olympiádu hlavním měřítkem úspěchu.

Finále se nejspíš bude hrát v Edenu

"Máme velkou podporu Českého olympijského výboru, který oceňuje, že jsme pořádání šampionátu získali. Pokud Anglie skončí první nebo druhá ve skupině, bude se hrát jeden zápas navíc o postup na olympiádu," avizuje Petr Fousek, šéf organizačního výboru.

Poslední šampionát U21 v Izraeli se vysílal do 130 zemí světa, FAČR teď jedná s Českou televizí. Finále se na 99 procent bude hrát v pražském Edenu, který loni hostil Superpohár. "A UEFA s ním byla velmi spokojená," poukazuje Fousek.

Reklama