Hlavní obsah

Salami zůstal, Litsingiho spoluhráč Kapolongo přišel, takže Ščasný musí situaci s legionáři řešit

Teplice

Už byl na odchodu, transfer nigerijského legionáře Salamiho z teplických Stínadel do Řecka dostával reálné kontury. Jenže v ligovém duelu s pražskou Slavií v dresu Severočechů zase vyrukoval. Sice jen na tři minuty, ale opět hrál. „Zůstal u nás proto, že Fenin odešel do Francie,“ vysvětloval kouč Severočechů Zdeněk Ščasný další veletoč, který se kolem Salamiho udál.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tepličtí se radují z úvodní branky, jejímž autorem byl Franci Litsingi (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

I teplickému trenérovi je však jasné, že situaci cizinců bude muset řešit. Skláři jich mají momentálně ze zemí mimo Evropskou unii v kádru šest - Mahmutoviče a Ljevakoviče z Bosny, Salamiho a Chukvumu z Nigérie, Litsingiho z Konga a Nivalda z Kapverd.

Kapolongo sedmým legionářem

„Teď už sedm, protože Kapolongo má vyřízená víza i veškeré papírové formality, takže se od pondělí stává členem našeho kádru," připomíná Ščasný dalšího legionáře z Konga, jenž naposledy působil v mistrovském týmu ázerbajdžánské nejvyšší soutěže Karabachu a předtím hrál v jordánském celku Shaba Al-Ordon.

A protože i Salami nakonec na Stínadlech zůstal, rozrostl se po příchodu Litsingiho spoluhráče z konžské reprezentace Kopolonga počet teplických cizinců na sedm.

„Ale já dopředu avizoval, že pokud si Fenin najde zahraniční angažmá, Salami zůstane," upřesňoval Ščasný dohady, jež další budoucnost nigerijského fotbalisty na Stínadlech provázely.

Jedno mu je však jasné. „Cizinců máme v kádru skutečně hodně a situaci budeme muset řešit," přiznával Ščasný, i když sám dobře ví, že nepůjde o řešení jednoduché. Zvláště po výtečném výkonu, který jeho tým podal proti Slavii.

Pochopitelně přičiněním cizinců, neboť Litsingi byl k neudržení, Nivaldo mu stejně výtečně sekundoval, Mahmutovič znovu potvrzoval, že se po dlouhé pauze zaviněné zraněním dostává do někdejší formy a Ljevakovič odváděl jako vždy vysoký standard.

A to se na trávník podíval ještě Salami a k dispozici se ještě mladý Chukwumi, který patří v juniorské lize k nejlepším hráčům a ze všech stran se na něho hrne chvála.

Ščasný: Sami si musí o místo říci

Tak se ovšem hrnula i na Ščasného ligový celek, jenž brilantním výkonem v prvním poločase proti Slavii vyvolával reminiscence na loňský podzim a fotbalovou krásu, kterou rozdával plnými hrstmi.

„První půle byla skutečně vynikající, neboť hráči plnili to, co na nich chceme. Hru na jeden, maximálně dva doteky. Gól Litsingiho toho byl ukázkou," chválil Ščasný ťukes Litsingiho s Mahmutovičem, na který se obrana Pražaů jen dívala a jenž pomohl domácím k vedení.

„Po celých devadesát minut se ale nedá hrát tak, jako v prvním poločase. Však to také po přestávce už nebylo ono... Jednoduchost se vytratila, přímočarost rovněž, hráli jsme daleko víc individuálně pod dojmem toho, že vedeme a že se nám daří," neztratil teplický trenér kritický pohled.

„Navíc i Mahmutovičovi došly síly a nebyl tak aktivní, jako v prvním poločase," připomněl, že bosenský snajpr potřebuje ještě čas.

I Ščasný ho bude potřebovat, aby rozhodl, s kterými ze sedmi cizinců pro ligový tým počítat a jak situaci s legionáři řešit. Zvláště, když jich do ligového zápasu ze zemí mimo Evropskou unii může nasadit maximálně pět.

„Budou si prostě muset svými výkony říci o místo v kádru," má trenér Zdeněk Ščasný po ruce pragmatickou odpověď na otázku, jaké řešení asi zvolí.

Reklama

Související témata: