Hlavní obsah

Paták s asistenty zvládli derby v anglickém stylu, chválí Damková

Hlavní arbitr Michal Paták si od komise rozhodčích vysloužil chválu za to, jakým způsobem zvládl sobotní zápas 9. kola fotbalové Synot ligy a sledovaný šlágr mezi pražskými rivaly Slavií a Spartou (0:2). Předsedkyně komise Dagmar Damková uvedla, že Paták společně se svými asistenty Martinem Wilczekem a Jiřím Moláčkem citlivě zvládli všechny diskutované momenty a správně dle jejího názoru řešili i hraniční momenty v obou pokutových územích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Michal Paták derby zvládl.

Článek
Fotogalerie

Žádný skandál a výtky, ale naopak chvála. Ne vždy tak prestižní derby doznívalo...

„Z pohledu komise rozhodčích bylo derby řízeno dobře - anglickým stylem, po kterém tolik voláme. Rozhodčí Michal Paták nechal hře spád a hráči toho nezneužili. Hráli tvrdě, ale nemyslím, že zákeřně. Můžeme diskutovat o některých momentech na obou stranách, ale tak to je ve všech utkáních na světě. Rozhodčí celkově utkání neovlivnili a odvedli dobrou práci," hodnotí ostře sledovaný duel Dagmar Damková.

V pokutových územích se nicméně pár sporných momentů objevilo. „Zůstává otázkou, zda měla Sparta zahrávat penaltu po ruce Milana Černého, ani v rámci celé komise rozhodčích na situaci nemáme jednotný názor. Rozhodčí Paták situaci vidět nemohl a ani pro asistenta to nebyla věc jednoduchá na posouzení, když tam byla ruka Černého i Kadeřábka. Kdyby rozhodčí penaltu odpískal, možná bychom teď spekulovali, zda k tomu dojít mělo..."

Také další střety byly podle šéfky komise rozhodčích posouzeny správně. „Sparta neměla kopat penaltu po střetech Baéze s Hušbauerem a Baéze s Konatém. Slavia to samé v případě střetu Costy se Zmrhalem. Byly to tvrdé souboje o míč, jakých bylo v utkání mnoho a v rámci posuzování rozhodčího šlo o správné verdikty. V případě vzájemného držení Latky a Brabce udělal rozhodčí to nejlepší, když nechal pokračovat ve hře. Rozhodčí naopak správně nařídil pokutový kop v neprospěch Slavie, když Vukadinovič zahrál rukou v pokutovém území. Ruka Vukadinoviče šla směrem k míči, změnila dráhu míče a zmařila přihrávku," poukazuje Damková.

Jak zvládl rozhodčí Paták derby pražských "S"?
Utkání řídil velmi dobře, hru zbytečně nekouskoval
70,1 %
Podal průměrný výkon
10,6 %
Několik sporných situací pustil, jeho výkon se mi nelíbil
19,3 %
Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Reklama