Hlavní obsah

Svěrkoš se soudí s Peterou i Baníkem. Kvůli miliónovým dluhům

Ostrava
Aktualizováno

Fotbalista Václav Svěrkoš podal exekuční návrh na Baník Ostrava. Domáhá se zaplacení dluhu, který údajně se vyšplhal k šesti miliónům korun. Současně vede soudní spor s bývalým majitelem Baníku Tomášem Peterou a FC Baník Ostrava.

Foto: Vladimír Kolář, Sport.cz

Václav Svěrkoš (vpravo) vede s Baníkem a jeho bývalým majitelem Tomášem Peterou exekuční řízení.

Článek

Na začátku kauzy byla půjčka. Tu si vzal Petera v závěru svého působení na Bazalech od Svěrkoše a ručitelem byl tehdy ještě jím vlastněný FC Baník Ostrava. Noví majitelé koupili od něho klub v troskách na pokraji bankrotu i s dluhy. Další peníze údajně dluží noví majitelé Svěrkošovi za nevyplacené prémie. Hráč byl dohodnutý na splátkovém kalendáři, ale splatné pohledávky zřejmě přestal dostávat a začal se bránit.

Kauza odstartovala, když Svěrkoš na svém facebooku napsal: „Život občas přináší situace, které jsou složité a hodně bolestivé. V jedné takové se momentálně nacházím. Život je boj a tak to beru. Na základě doporučení svého právního zástupce Petra Kausty se budu muset na nějaký čas z facebooku i médií odmlčet. Vedu soudní spor s bývalým majitelem FCB Tomášem Peterou a současně s FC Baník Ostrava. Proto se za mě bude vyjadřovat už jen právní zástupce Petr Kausta."

Snaha Práva spojit se s Kaustou a položit mu několik otázek, dnes dopoledne byla marná. Svěrkošův právní zástupce telefon nezvedl, ale poslal SMS: „Dnes a zítra jsem pracovně vytížený u soudů. Zašlete mi prosím na můj mail dotazy a já se Vám po dohodě s klientem vyjádřím v pátek."

Zatím mlčí i Baník, ke kauze se má vyjádřit ve čtvrtek na mimořádné tiskové konferenci, kterou ale svolal už v úterý, aby informoval o změnách ve struktuře vedení společnosti a představil nové investory. Majitel klubu Petr Šafarčík by měl vysvětlit, proč kauza došla tak daleko.

Tiskový mluvčí Jaroslav Baďura médiím řekl: „Současné vedení Baníku Ostrava zdědilo z minulosti, kromě jiných problémů, také spor s Václavem Svěrkošem, který vyvrcholil podáním exekučního návrhu na Baník. Všechny sporné záležitosti jsou v soudním řešení."

Bude problém i s fanoušky?

Baník začal dýchat, v jedenácti ligových utkáních nasbíral osmnáct bodů, v tabulce je čtvrtý, což po třech velmi špatných sezonách je výsledek jako hrom. Cosi jako zmrtvýchvstání. Kauzou Svěrkoš však zřejmě padl do dalších velkých problémů. Nejen v soudní při, ale nejspíše i s radikálním křídlem fanoušků, kteří mají útočníka za modlu a velkého klubového srdcaře.

Svěrkoš po návratu ze zahraničních angažmá utrpěl osudové zranění 16. března 2012 v duelu na Spartě. Po plastice zkříženého vazu v koleni a půlroční regeneraci však odehrál jen dva necelé zápasy a zranění si obnovil. Po roční pauze se na ligové trávníky vrátil až letos v únoru a na jaře třemi góly pomohl Baníku k záchraně.

V právě rozehraném ligovém ročníku nastoupil v prvých dvou utkáních Baníku v Praze. Na Dukle odehrál 90 minut, na Slavii jen 45 a znovu se zranil. Následovala třetí operace kolene a možná konec profesionální kariéry.

Reklama

Související témata: