Hlavní obsah

OBRAZEM: V prosinci bude hotová jižní tribuna fotbalového stadiónu v Plzni

Aktualizováno

Plzeň postaví do konce roku zastřešenou jižní tribunu fotbalového stadiónu ve Štruncových sadech. Divácká kapacita se zvýší o 300 míst, současná je 11 300. Město se navíc jako majitel stadiónu dohodlo, že FC Viktoria postaví příští rok ze svých peněz dvě rohové věže. Ve stejný rok město ještě dokončí menší opravu části hlavní tribuny. Řekl to náměstek primátora Pavel Šindelář. Pětiletá rekonstrukce Doosan arény vyjde na 400 miliónů korun.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Do konce roku bude hotová jižní tribuna fotbalového stadiónu v plzeňských Štruncových sadech. Divácká kapacita se zvýší o 300 míst.

Článek
Fotogalerie

Za budovanou jižní tribunu zaplatí město 16 miliónů korun. Kromě nových míst tam vznikne zázemí pro televizní studia, občerstvení a sklad. Projekty pro stavební povolení si magistrát nechal zpracovat podle aktuálního požadavku UEFA letos na jaře. Část tribuny se nemohla stavět dříve kvůli mohutnému základu stožáru osvětlení, který se nejprve musel odstranit. Původní stožár nahradily loni v létě dva nové.

Příští rok chce město dokončit rekonstrukci hlavní tribuny. Zejména ochoz směrem k parku a výměnu sedaček v horní části. Podle náměstka primátora Martina Zrzaveckého už nepůjde o velkou investici.

Příští rok ještě vzniknou v rozích stadionu dvě věže, které postaví na své náklady FC Viktoria. "Klub si vzal naše stavební povolení. Řekli mi, že pokud vše půjde dobře, tak by chtěli začít v létě, i když na to mají v zásadě tři roky," uvedl Šindelář. Stavba věží má přijít na 50 až 60 miliónů korun. Bude to čistě investice fotbalového klubu, město se na ní nebude podílet ani korunou. Plzeň se už počátkem roku dohodla, že na ni klub převede věže zdarma po 40 letech.

Viktoria využije územní rozhodnutí i stavební povolení, které už dříve zajistila radnice. Klub jen předělá projekt pro své potřeby. Věže mají sloužit především fotbalové akademii, kterou chce Viktoria vybudovat. V jedné z věží plánuje ubytování, restauraci a zázemí pro malé fotbalisty.

Původně mělo věže vybudovat město, nakonec ale investici zavrhlo. Klub poté slíbil, že pokud postoupí v roce 2013 do základní skupiny Ligy mistrů, postaví obě rohové věže sám.

Reklama

Související témata: