Hlavní obsah

Hrubý je jasnou jedničkou a Špit taky pracuje perfektně, říká trenér jabloneckých brankářů

Jablonec nad Nisou

Zajímavou postavou v prvoligovém fotbalovém dění je zkušený trenér brankářů Milan Veselý. Třebaže není tolik v centru pozornosti jako mnozí hlavní koučové nebo špičkoví hráči jednotlivých klubů, odvádí dlouhodobě spoustu kvalitní práce. Od letošního léta je členem realizačního týmu FK Baumit Jablonce, kde na „brankářském“ úseku vystřídal další velkou osobnost Jana Stejskala. Milan Veselý se těší na nedělní Podještědské derby v Liberci. Vrátí se na půdu Slovanu, v němž působil deset sezón!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký brankář Vlastimil Hrubý.

Článek

Fotbalisté Jablonce mají od vašeho příchodu k týmu novou brankářskou jedničku. Jak se Vlastimil Hrubý osvědčuje?

Určil jsem po přípravě, že Hrubý začne chytat, a tím to hasne. Mám svou zásadu, že někdo musí být jedničkou. Přistupuji k tomu principiálně a nikdy to neměním. Vlasta zatím splnil úlohu, pro kterou jsme ho sem ze Znojma brali právě pro tuto sezónu. Aby se sehrál s mužstvem, a jsem s ním spokojen.

Můžete opřít svoje tvrzení o argumenty?

Jablonec obdržel ve dvanácti kolech pouze jedenáct gólů. Hrubý nechyběl na hřišti ani minutu a vychytal pětkrát čisté konto. Takže i v těchto ukazatelích jsme v lize třetí, když lepší jsou i v průběžné tabulce jen Plzeň se Spartou.

Jak svou roli náhradníka nese ikona jabloneckého klubu, čtyřicetiletý Michal Špit?

Úplně normálně. Řekl jsem mu do očí, jak to s brankáři bude. Michal to vzal s respektem a pracuje perfektně. I s ním jsem maximálně spokojen.

Co další gólmani na týmové soupisce?

Roman Valeš je po operaci křížového vazu. Trojkou je Honza Šebek, který má dobrou tréninkovou morálku a chytá za farmu. Sledujeme i Fendricha na hostování v druholigové Vlašimi. V zimní přestávce si sedneme, zanalyzujeme s majitelem klubu situaci v brankářském týmu s ohledem na to, že budujeme jablonecké mužstvo pro evropské poháry.

Dáváte si nějaký časový horizont?

Jdeme za tím cílem hned, nechceme na nic čekat. Alespoň takový je můj přístup.

V neděli 2. listopadu hraje Jablonec velké derby v Liberci. Jak vzpomínáte na svoje angažmá ve Slovanu?

Fantasticky. Prožil jsem v libereckém klubu deset let a rád si vybavuji spolupráci s trenéry i kluky, co za nás chytali. Z koučů mohu jmenovat například Láďu Škorpila, Pepika Csaplára, Víťu Lavičku, samozřejmě Jardu Šilhavého i další. Měl jsem tam například brankáře Tondu Kinského, Marka Čecha, Zdeňka Zlámala, Zbyňu Hauzra, Davida Bičíka, Přemu Kováře. Všichni se povedli. To byl můj cíl. Teď je hodně nahoře Bičík ve Spartě.

Za Liberec proti Jablonci nejspíš nastoupí dvacetiletý Ondřej Kolář. Co na jeho adresu?

Trénoval jsem ho ve Slovanu od jeho šestnácti let a uvedl jsem ho na scénu. Mám radost, jak se rychle vypracoval. Jsme dál v telefonickém kontaktu. Viděl jsem ho v Jablonci při našich zápasech s Duklou a minule s Teplicemi.

Ondru Koláře znáte po brankářské stránce dokonale. Poradíte jabloneckých střelcům, jak na něj?

Tak to si nechám pro sebe (úsměv).

Máte tušení, jak Liberečtí přijmou nynější jablonecký trenérský trojlístek? Ještě v dubnu jste všichni tři seděli na tamní lavičce.

Jak nás přijmou, to nevím. Ale s Jardou Šilhavým jsme tam odvedli vynikající práci se ziskem mistrovského titulu i startem v předkolech Ligy mistrů a ve skupině Evropské ligy. Udělali jsme maximum, co jsme mohli. Pak jsme se rozloučili a šli jinou cestou, jelikož vedení Slovanu mělo odlišnou představu. Za sebe jen řeknu, že Liberec pro mě bude vždycky v srdci stejně jako pražská Slavia, kde jsem byl taky dlouho. Skutečnost je taková, že teď jsem v Jablonci, hraju za něj a chci s ním uspět. Zajímá mě současnost.

Vypíšete nějaký bonus pro hráče za vítězství v Liberci tak, jak to praktikují fotbalisté hrající proti svému bývalému klubu?

To jsou interní záležitosti směrem do kabiny. Ale něco tam bude (úsměv).

Reklama

Související témata: