Hlavní obsah

Vytasí Koubek proti Spartě žolíky Gólendu či Horviho? Lavička by se nedivil

Trenérské obsazení naruby. Plzeň povede ve šlágru podzimu bývalý sparťanský gólman a Spartu zase plzeňský rodák. Fotbaloví stratégové Miroslav Koubek a Vítězslav Lavička se snaží jeden druhého přechytračit, moc dobře si však uvědomují, že nejlepší české týmy se mohou sotva něčím překvapit. Zápas Plzeň - Sparta se hraje v sobotu od 20:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek během utkání na Slavii.

Článek
Fotogalerie

Potkali se na Letné - Během své aktivní kariéry si na Letné předávali štafetový kolík. „Náš vztah je přátelský, jako kolegové trenéři se respektujeme. Když jsem přicházel jako mladý do Sparty, Mirek byl zrovna na odchodu. Je to už fotbalový dějepis, ale vzpomínky mám v sobě. Přípravu jsme ještě absolvovali spolu," líčí Vítězslav Lavička.

Jeho dnešní protějšek později působil ve Spartě jako asistent, takže vedl Lavičku jako kouč. Jako hlavní trenér se Koubek postavil svému bývalému klubu na lavičce Kladna, Boleslavi, Ostravy a Slavie.

„Utkání se Spartou je vždy specifické, tým z Letné je u nás určitě pojem. Myslím, že moje bilance v roli trenéra proti ní není úplně špatná. S Mladou Boleslaví jsem ji porazil v jedné sezóně doma i venku. Kdyby se toto povedlo i s Plzní, byl bych určitě rád," usmívá se Miroslav Koubek.

Rivalové se detailně znají - Čím rivala překvapit a zaskočit? Pro trenéry v tak exponovaném duelu těžká věc. „Myslím, že zápas nemá favorita. Překvapit můžete vždycky, ale týmy se velmi dobře znají," poukazuje Lavička. „Bude to taktická bitva, ale přeji si, aby oba tyto ofenzivní týmy předvedly pro diváky zajímavý fotbal," přidává se Koubek.

„Sparta je specifická a víme, jaké má přednosti. Dokáží dobře využívat hřiště, umí kombinovat. Z pohledu útočné síly jsme to my, kdo dal víc branek, takže soupeř bude mít určitě taky respekt," říká trenér Viktorie.

Překvapivé tahy v sestavě? Vzhledem ke zranění sparťanů Hušbauera, Breznaníka či Nešpora má víc možností Plzeň. Třeba exsparťana Holendu či mazáka Horvátha.

„Honzu Holendu jsme viděli na Slovácku, jeho příchodem se zvýšila údernost Plzně. Znám ho dobře i z Liberce, pokud má den, dokáže pozlobit kohokoliv," říká Lavička na adresu útočníka, který si před odchodem do Ruska vysloužil na Letné přezdívku Gólenda.

A pak je tu ještě kapitán Horváth, který poslední dobou nehraje, a tak si domluvil hostování na farmě v Domažlicích. „Vždycky může dojít k překvapivému tahu. Pavel může být jedním z nich. Možná právě tohle je důvod, proč se šel rozehrát. S ním měla hra Viktorky originalitu, dokáže vymyslet překvapivé řešení ve zlomku vteřiny," přemítá Lavička.

Koubek přišel zlomit sérii - Plzeň již pět zápasů Spartu neporazila. Koubek zažije vzájemný duel poprvé a ví, jak na to. „Souboje Plzně a Sparty jsem viděl všechny a myslím, že jsem našel aspekty, proč se Viktorii nedařilo. S hráči jsme to probrali a věřím tomu, že se dokážeme z těchto zápasů poučit a špatné věci zlepšit," ujišťuje.

V letním Superpoháru vyhrála Sparta jasně 3:0. „Ale to vše už je historie. Teď je tady nový zápas," má jasno Lavička. Také proto, že Koubkův rukopis už je na Plzni patrný. „Inkasuje teď méně branek, ale pořád je velmi kvalitní i dopředu. Mají kreativní hráče a díky dobré součinnosti si mohou troufnout na každého soupeře. Viktorka někdy preferovala ofenzivní kvality na úkor toho, že často inkasovala. To se změnilo, jejich kvalita je teď komplexnější," popisuje Lavička.

O titul podzimního půlmistra - Viktoria má v tabulce na druhou Spartu jednobodový náskok. Ve 13. kole však jde zatím hlavně o titul podzimního půlmistra. „Je to určitý bonus vstupovat do zápasu jako vedoucí tým ligy a ten, kdo se nás musí snažit předhonit, je Sparta. Je to utkání stále ještě v brzké fázi ligy a zápas prakticky nic nerozhodne. Buď bude mít jeden tým určitý náskok, nebo to zůstane stejné, jako je to teď," líčí Koubek.

„Pro další vývoj soutěže je to nesmírně důležitý zápas, ale ne rozhodující," souhlasí letenský protějšek. Stojí však o to, aby jeho Sparta přes zimu tabulku vedla. „Každý úspěch v sezóně, byť je dílčí, sebou nese zdravé sebevědomí. Může to být ku prospěchu do dalších zápasů," zdůrazňuje Lavička.

Reklama

Související témata: