Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 2:0Plzeň mašíruje za titulem půlmistra, Spartu hladce přehrála a odskočila jí o čtyři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Hejda 1 : 0
23. Hořava 2 : 0
Záznam online reportáže

Plzeň

Koncentrace jen na domácí soutěž loni naservírovala mistrovský titul Spartě, letos nahrává Plzni. A Viktoria se ve fotbalovém šlágru českého podzimu vytáhla. Porazila Spartu nečekaně hladce 2:0, takže tři kola před koncem podzimu jí v čele tabulky Synot ligy odskočila již o čtyři body. Plzeň rozhodla vynikajícím nástupem. Skóre otevřel exsparťan Hejda, druhý gól přidal Hořava.

Vřava v plzeňském kotliVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

David Limberský po utkání Plzeň - Sparta

Lukáš Vácha po utkání Plzeň - Sparta

Atmosféra zápasu Plzeň - Sparta

Vřava v plzeňském kotli

Letenští tušili, že lišák Koubek svého žolíka tasí. A exsparťanský útočník Holenda se poprvé v základní sestavě Viktorie opravdu objevil. Spolu s Hořavou, takže Tecl a Kolář usedli jen na lavičku.

Dlouho očekávaný zápas začal nepřesnými střelami zdálky - sparťané Dočkal a Vácha s nimi přišli, plzeňský Vaněk na ně odpověděl. Potom začalo být živo i v šestnáctkách. Důrazný Holenda se prodral až před Bičíka, který musel na zem. Na druhé straně viktoriáni zblokovali na roh Dočkalovu střelu. Ze standardky však udeřilo na druhé straně. Hrošovský rozehrál ve 12. minutě rohový kop přesně a další z řady plzeňských exsparťanů Hejda otevřel hlavou skóre.

Po dýmovnicích udeřil i Hořava

Pak se pár minut nehrálo kvůli dýmovnicím z plzeňského kotle. Po obnovení hry však bylo okamžitě patrné, jak moc vstřelený gól Plzni pomohl a Spartu opařil. Jen u jednoho gólu proto nezůstalo. Svižnější viktoriáni snadno rozebrali letenskou obranu, Pilař vysunul do sóla Hořavu a hráč, který rozhodl minulý duel na Slovácku, technickým obloučkem přehodil bezmocného gólmana.

Viktorii přibrzdila jen další pauza kvůli dýmovnicím, jinak těžila ze snového začátku. Pokračovala v tlaku a čím dál tím více se hrálo před brankou Sparty. Letenským také hodně brzy začaly pochodovat nervy, důkazem čehož byl třeba Dočkalův nesmyslný „žlutý" faul. Plzeň první půli jasně ovládla a mohla se těšit na druhou.

Hosté poprvé vážněji ohrozili Kozáčika až pět minut po přestávce, kdy Holkova tečovaná střela skončila za břevnem na horní síti. Zatímco Letenští se pak dokázali prokombinovat jen k náznakům šancí, plzeňský Petržela měl na kopačce hned dvakrát třetí pojišťující gól. Poprvé ho zblokoval stoper Brabec, podruhé se vytáhl Bičík.

Červená karta podtrhla fiasko Pražanů

Spartu nezastihl šlágr v ideálním rozpoložení, ani na chvíli nedokázala Viktorii přinutit, aby se o svou výhru obávala. Naopak skvělý Hořava trefil pět minut před koncem z přímého kopu břevno. Dvě minuty před koncem pak nejlepší sparťan Bičík zmařil tutovku Vaňkovi.

Fiasko Sparty podtrhla žlutá karta pro Bednáře, který zajel do gólmana Kozáčika, a v nastavení pak vyloučení Matějovského. Letenští dohrávali zápas se třemi obránci a záložník musel faulem zastavit Teclovo sólo.

Fotbalová Synot liga - 13. kolo:
Viktoria Plzeň - Sparta Praha 2:0 (2:0)
Branky: 12. Hejda, 23. Hořava. Rozhodčí: Jílek - Pelikán, Dobrovolný - Zelinka, Příhoda. ŽK: Pilař, Kozáčik, Hořava - Krejčí, Dočkal, Costa, Kadeřábek, Bednář. ČK: 90. Matějovský (Sp.). Diváci: 11 354 (vyprodáno).
Plzeň: Kozáčik - Řezník (68. Hubník), Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský, Vaněk - Petržela (90. Kovařík), Hořava, Pilař - Holenda (64. Tecl). Trenér Koubek.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec (75. Bednář), Holek, Costa - Matějovský, Vácha - Konaté (67. Přikryl), Dočkal, Krejčí - Lafata. Trenér Lavička.
Který tým ovládne ligový podzim?
Plzeň
88,8 %
Sparta
8,7 %
Jablonec
2,5 %
Celkem hlasovalo 3744 čtenářů.

Reklama

Související témata: