Hlavní obsah

Lafata má na své Jihočechy spadeno, chtěl by je ničit častěji

Praha

Jihočechem je a Jihočechem zůstane, vždyť ze svého kraje dodnes do Prahy dojíždí. Ale jakmile na mateřské Dynamo narazí, ničí ho bez milosti. Kapitán fotbalové Sparty přispěl dvěma trefami k sobotní výhře 4:0 a zvýraznil tak svoji pozoruhodnou bilanci. David Lafata vstřelil svým Českým Budějovicím již patnáct gólů, žádnému jinému ligovému soupeři tolik branek nenasázel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Ladislav Krejčí, Bořek Dočkal a David Lafata oslavují gól v zápase s Českými Budějovicemi.

Článek
Fotogalerie

Sám neví, čím to je. S Českými Budějovicemi by ovšem klidně mohl hrát každé kolo. „Pocházím tam odtud a každý se chce proti svým vytáhnout. Jen škoda, že s nimi nehrajeme častěji. Vždycky mi to s nimi nějak vyjde," culí se David Lafata.

Třiatřicetiletý reprezentant dal Jihočechům čtyři góly v dresu Sparty, dalších jedenáct nasázel ještě jako útočník Jablonce.

V týdnu před zápasem prý na něm žádné bratrovražedné choutky vidět nejsou. „David je hladový po gólech v každém zápase, necítil jsem z něj nějakou větší motivaci. Když jsem si procházel statistiky, musel jsem si jeho úspěšnosti proti Dynamu všimnout. A zase nám přispěl dvěma góly," usmívá se také trenér Vítězslav Lavička.

„Úterní pohárový zápas v Příbrami jsme odehráli bez reprezentantů. Bylo to v plánu, aby si odpočinuli. Měli pak dobré tréninky v týdnu. Cítil jsem z hráčů, že mají chuť," libuje si Lavička.

Dotáhl se na Doška

Lafata klidně mohl svému mateřskému klubu dát hattrick, jako se mu to v roce 2011 dvakrát povedlo za Jablonec. Především tutovka, kdy po Kadeřábkově přihrávce přestřelil prázdnou branku, ho musí mrzet.

„Měl to být ze tří čtvrtin Pavlův gól, jenže moje čtvrtina chyběla... Po jeho krásné přihrávce už šlo jen o to, jestli to zkazím. Bohužel se stalo. Škoda, každý hattrick se počítá, zvlášť proti Budějovicím," líčí kanonýr.

Dvě branky mu nicméně stačily, aby se s deseti góly dotáhl na nejlepšího podzimního střelce Libora Doška ze Slovácka. „Vedení v tabulce střelců moc neprožívám. Mé góly mě těší, ale hlavně jsme chtěli první polovinu ligy zakončit vítězstvím a připravit se na rozhodující zápasy, které nás čekají," poukazuje Lafata.

Užívá si životní sezónu

Na mysli má především čtvrteční zápas Evropské ligy s Neapolí, o postup pak může hrát ještě v prosinci v Bernu. Dva góly dal Budějovicím také Bořek Dočkal a pozitivní bylo, že si oba střelci navzájem nahrávali a nemysleli jen na sebe.

„Oba jsme mohli dát hattrick. Sil máme dost a budeme doufat, že jsme si nějaké góly schovali i na čtvrtek," doufá kapitán.

On sám si každopádně vychutnává nejkrásnější podzim. „Je to má životní sezóna. Hraju za reprezentaci, jsme v Evropské lize. Bodů jsme mohli mít trochu víc, ale jinak jsem maximálně spokojený," ujišťuje Lafata.

Reklama

Související témata: