Hlavní obsah

Nejde jen o peníze, ale i o klid, který potřebujeme ze všeho nejvíc, mrzela Beránka remíza s votroky

Praha

Hrozbu pokuty, která nad slávistickými hráči i celým realizačním týmem po sérii pěti porážek visí, neodvrátili. Teď sice Pražané pro změnu v pátém zápase po sobě neprohráli, ale protože v těchto duelech porazili jen Příbram a v nedělním střetnutí s Hradcem Králové jen remizovali, mají k potřebným devíti bodům znamenajícím odvrácení finančních sankcí ještě pořád daleko. „Ale pořád nám ještě jedno utkání zbývá, takže můžeme situaci ovlivnit,“ chytal se naděje rozmrzelý slávistický kouč Miroslav Beránek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Miroslav Beránek byl z remízy rozladěný.

Článek

Duel s Východočechy jste nezvládli a museli se spokojit jen s remízou. Neměl jste pocit, že vaši svěřenci beznadějně poslední tým tabulky podcenili a bod mu nabídli?

Ale to vůbec, protože jsme viděli poslední dva zápasy Východočechů a věděli, že nebude ani trochu snadným protivníkem. Přestal inkasovat góly, dopředu je nebezpečný, má nacvičené standardní situace, které představují hrozbu. Však jsme také po jedné z nich inkasovali.

Jenže to bylo až po změně stran. Nebyla chyba už v první půli, kdy jste hráli až příliš laxně?

Hlavně jsme hráli hodně nervózně, kazili spoustu přihrávek, většinu situací řešili zbrkle a postupným útokem jsme se do šancí nedostávali. A ani individuální výkony nebyly takové, jak jsme si představovali. Navíc jsme hráli do plné obrany, soupeř dobře napadal a my pod tlakem chybovali.

Nechtělo to víc odvahy? Zkusit třeba hru se dvěma útočníky? Vždyť v úvodu podzimu jste takto hráli a pravidelně bodovali?

Podobný záměr jsem měl, a když se Balaj vrátil ze srazu albánské reprezentace, zkoušeli jsme, jak si povede na hrotu útoku společně se Škodou. Jenže v přípravě to vůbec nefungovalo, takže jsem se raději vrátil k rozestavení s jedním útočníkem.

Po změně stran vás soupeř zaskočil vedoucím gólem. Otřáslo to s vámi hodně?

Naštěstí jsme promptně vyrovnali, a protože jsme hru zjednodušili, zvedli jsme se a vytvořili si převahu. Scházel nám ovšem klid, přesnost, důraz a lepší řešení střeleckých příležitostí, do nichž jsme se dostali. Vázla kombinace a nebyli jsme tak efektivní jako na začátku sezóny. Až do konce jsme sice bojovali o výhru, ale nakonec jsme museli brát jen remízu, z níž jsme zklamaní všichni. Hráči, stejně jako já.

Žádný div, když hrozba pokuty, kterou nad vámi vneslo klubové vedení během první reprezentační pauzy, je po ztrátě s votroky na spadnutí.

Nejde jen o peníze, ale i o výkon, jímž jsme se prezentovali. A o bodový zisk samo sebou také. Kdybychom nad Hradcem vyhráli, skočili bychom v tabulce do klidnějších sfér a během zimní přestávky měli klid na další práci. Remíza ovšem představuje komplikaci.

A také hrozbu, že požadovaných devět bodů nezískáte a budete platit pokutu.

Věděli o tom hráči, stejně jako víme i my trenéři, o co hrajeme. Pořád nám ale ještě jeden zápas do konce podzimu zbývá. Sice venku a v Ostravě k tomu, ale situaci můžeme ještě ovlivnit.

Do zápasu s Hradcem jste poprvé nasadil gruzínského legionáře Keniju, který přišel v průběhu podzimu z Düsseldorfu. Jak jste byl s jeho debutem spokojený?

Ligový zápas je něco jiného než trénink, kdy byl na sebe schopen brát hru a odpovědnost. Slušně kopal standardky, některé situace řešil lépe, jiné hůře. Chvíli prostě potrvá, než se s mužstvem sžije, takže na hodnocení je zatím brzy.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: