Hlavní obsah

Statistika: Ocenění Tým a Výkon kola si přisvojila Sparta

Praha

Výkon kola fotbalové Synot ligy, který vyhlašuje oficiální web soutěže, má tentokrát hned dva vítěze. Z triumfu se mohou radovat dva sparťanští střelci Bořek Dočkal a David Lafata. Oba dva vstřelili po dvou gólech a pomohli Spartě k vysokému vítězství 4:0 nad českobudějovickým Dynamem. Jakých čísel oba tahouni dosáhli?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Bořek Dočkal a David Lafata se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

O důležitosti Davida Lafaty není sporu už od jeho působení v Jablonci, ale ve Spartě na to není sám. Od svého příchodu na Letnou se mezi sparťanské tahouny zařadil také Bořek Dočkal, který zažívá životní sezónu.

Efektivita a nekompromisní zakončení. To je Lafatova vizitka, kterou potvrdil také v duelu proti Českým Budějovicím. Proti svému bývalému klubu proměnil obě dvě střely mezi tři tyče. Svými zásahy dostihl vedoucího Libora Doška, který vládne tabulce střelců s deseti zásahy.

Uznání si zaslouží také Dočkal. Záložník Letenských vyslal na branku soupeře šest střel, z toho dvě na branku a obě skončily v síti. Šestým a sedmým zásahem v sezóně překonal své maximum z ročníků 2008/2009 a 2009/2010, kdy v dresu Liberce skóroval pětkrát.

„Je škoda, že s Českými Budějovicemi nehrajeme častěji. Vždycky mi to proti nim nějak vyjde," usmíval se jihočeský rodák Lafata.

Tým kola: Sparta, odneslo to Dynamo

Ocenění Tým kola putuje také na Letnou, kde pražská Sparta přejela 4:0 České Budějovice. Tým Dynama byl ve všech směrech horším mužstvem na hřišti a konečný výsledek byl pro něj ještě milosrdný.

Trenér Jihočechů Luboš Urban vyřkl před utkáním odvážné přání, aby jeho svěřenci na hřišti vysokého favorita také útočili, brzy ale poznal, že soupeř je nad jejich síly. Sparťané totiž uzamkli hosty před jejich gólmanem a jihočeská tvrz stačila odolávat přesně 28 minut.

Pak se trefil domácí kanonýr a odchovanec Budějovic Davida Lafata, který v utkání skóroval hned dvakrát a celkem se do sítě Dynama trefil už patnáctkrát. Další dva zásahy přidal Dočkal.

Celkem vyprodukovali Pražané rovnou 19 střel, z toho jich 10 šlo mezi tyče. O jejich nadvládě svědčí i to, že úspěšnost přihrávek měli vysokých 85% a držení míče hned 66%. Navíc si vytvořili několik dalších šancí, které neproměnili.

„Chtěli jsme zápas zvládnout tak, aby při vším respektu k soupeři bylo skóre co nejvyšší. Jsem rád, že kluci k tomu přistoupili právě tímto způsobem. K ještě větší spokojenosti chybí, že v některých situacích, kdy jsme si vytvořili dobrou střeleckou příležitost, finální řešení nebylo úplně přesné," líčil Vítězslav Lavička, kouč Sparty.

„Tragédii z toho nedělám, rozdíl v kvalitě byl znát veliký. Prohrát na Spartě není ostuda, navíc my se určitě zvedneme," doplnil ho Urban.

Reklama