Hlavní obsah

Slavia prohrála v Hamburku, postup má ale jistý

HAMBURK

Fotbalisté Slavie budou hájit čest českého fotbalu také v jarní části Poháru UEFA. Svěřenci trenéra Jarolíma sice ve čtvrtek prohráli v posledním utkání základní skupiny na hřišti Hamburku 0:2, postupové tajemství ale nakonec rozpletli hráči Monaka, kteří porazili CSKA Sofie.

Článek

Žádná opatrná partie s vyčkáváním na případné změny stavu druhého utkání se nehrála. Barbarez v šestnáctce nejprve dostal míč na paty. D. Jarolím pak báječně vyslal Mpenzu, Kozáčik ho ještě vychytal. Ale v deváté minutě po Beinlichově centru nehlídaný Barbarez drcnul hlavou míč nekompromisně do sítě. Kozáčik neměl šanci reagovat.

Červenobílí drželi postup. Jediný gól - ať už v jejich síti či v bráně Monaka v souboji se Sofií - mohl vše zlomit.

Slávistické pokusy byly nepřesné. Mimo mířil Fořt, gólmana neohrozil ani Vlček a Latka. Mezi domácí tyče se jako první po dvaceti minutách trefil Hrdlička. Ale z úhlu nemohl Kirchsteina v bráně zaskočit.

To bleskové výpady domácích byly hrozivější. A opět udeřili ze strany, na které ospale hlídal Krajčík. Mpenza utekl až do šestnáctky, Kozáčika sice nepřekonal, ale složil se přes jeho tělo, pískal se pokutový kop a slávistický gólman dostal červenou kartu.

Jak byste ohodnotili výkon Slavie v utkání s Hamburkem?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Náhradník Šeliga nesměle a pomalu vyrážel z lavičky, ale uvedl se skvěle. Mpenzově přízemní ráně z penalty vystrčil do cesty svoji pravačku a vyrážel na roh a podržel Slavii nad vodou. Ta ale v deseti těžko hledala recept na bleskové výpady soupeře. A sama byla neškodná.

V 57. minutě David Jarolím rozjel akci, která mohla znamenat zkázu Slavie. Přihrál Barbarezovi, ten bez rozmýšlení přiťukl Mpenzovi, který přehodil vyběhnuvšího Šeligu - 2:0. Aplaus vestoje dopřávalo svému koncertujícímu týmu publikum v téměř plné AOL Aréně.

Mezitím se ale v 50. minutě dostalo do vedení i Monako se Sofií a Slavia nemusela truchlit. Stav druhého souboje slávisté znali, sami v dešti urputně bránili. A nakonec mohli jásat, byť Sofijští závěr svého duelu ještě zdramatizovali snížením.

Utkají se s vítězem skupiny

Příštím soupeřem fotbalistů pražské Slavie v jarním pokračování Poháru UEFA bude některý ze sedmi vítězů jednotlivých skupin. Protivníka jí vybere páteční los v sídle UEFA v Nyonu a jednou ze sedmi možností je i bývalý klub trenéra Karla Jarolíma - Racing Štrasburk. První zápas bude hrát Slavia 15. února doma, odvetu o osm dnů později na půdě soupeře.

Podle reglementu UEFA se vítězové skupin utkají s týmy ze třetích míst a mužstva z druhých míst narazí na kluby, které se kvalifikovaly z Ligy mistrů. Mezi nimi je i Artmedia Bratislava. Platí pravidlo, že spolu nemohou hrát kluby ze stejné země, ani týmy, které se utkaly v základní skupině.

Jistými vítězi skupin jsou zatím Štrasburk, Monako, Marseille, Rapid Bukurešť a FC Sevilla.

SV Hamburk - Slavia Praha 2:0 (1:0)
Branky: 9. Barbarez, 57. Mpenza. Rozhodčí: Vasquez - Gallardo, Rodriguez (všichni Šp.). ŽK: L. Jarolím, Krajčík, Holeňák. ČK: 28. Kozáčik (Slavia). Diváci: 46.253.
SV Hamburk: Kirschstein - Mahdavíkíjá, Demel, van Buyten, Atouba - D. Jarolím, Trochowski, Wicky (61. Laas), Beinlich - Mpenza (63. Lauth), Barbarez (70. Takahara). Trenér: Doll.
Slavia Praha: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Holeňák - Vlček (80. Pešír), Gedeon, L. Jarolím, Hrdlička (86. Švec), Švento - Fořt (30. Šeliga). Trenér: K. Jarolím.
Konečná tabulka skupiny A
1. AS Monako43016:29
2. SV Hamburk43015:29
3. Slavia Praha41126:84
4. Viking Stavanger41123:64
5. CSKA Sofia41035:73
Účastníci 3. kola Poháru UEFA
Vítězové skupin
Monako, Štrasburk, Marseille, Rapid Bukurešť, Steaua Bukurešť, FC Sevilla, Palermo, Middlesbrough
Týmy z 2. míst
Hamburk, Řím, Levski Sofia, Doněck, Petrohrad, Espaňol Barcelona, Racing Lens, Alkmaar
Týmy z 3. míst
Slavia Praha, Basilej, Heerenveen, Stuttgart, Bolton, Lokomotiv Moskva, Hertha Berlín, Litex Loveč
Postupující z Ligy mistrů
Bruggy, Thun, Udine, Lille, Schalke, Trondheim, Betis Sevilla, Artmedia Bratislava

Reklama

Související témata: