Hlavní obsah

Dvacítka prohrála se Švédskem, na MS skončila šestá

VANCOUVER

Čeští hokejisté do 20 let obsadili na mistrovství světa v Kanadě šesté místo. Rozhodla o tom jejich porážka ve středečním duelu neúspěšných čtvrtfinalistů se Švédskem 1:3. Výběr nadějí pro příští roky tak dopadl nejhůř od šampionátu v Halifaxu před třemi roky, kdy se vracel domů se stejným umístěním.

Článek

Jediný gól českého týmu vstřelil ve 44. minutě Tomáš Káňa, ale v tu chvíli jen snížil na 1:2. Vítkovický útočník se trefil v obou vzájemných zápasech na turnaji, ale pokaždé to bylo málo. Dnes si sice se spoluhráči pohlídali úvod, ale nezvládli vstup do třetí třetiny, na jejímž začátku dostali během 25 sekund dva góly.

Potřetí Češi inkasovali v závěrečné power play, kdy se soupeř trefil 40 vteřin poté, co gólman Radek Fiala odjel z branky na střídačku. Trenér Radim Rulík jej odvolal už minutu a půl před koncem.

Asistent trenéra Jan Votruba nebyl s výkonem českých hráčů příliš spokojen. "Neodehráli jsme špatnou první třetinu, ale ve druhé části se hrálo jen u nás v pásmu. Nepředvedli jsme nic," citovaly Votrubu oficiální internetové stránky šampionátu.

Pro Fialu byl šampionát zkušeností

Nejlepším českým hráčem zápasu byl vyhlášen kapitán Ladislav Šmíd. Pro více než deset tisíc diváků byl ale hlavním hrdinou brankář Fiala, jenž dostal opět přednost před Markem Schwarzem a připsal si 41 zákroků. "Celý šampionát byl pro mě velkou zkušeností. Bylo to super," řekl litvínovský gólman.

Český tým podlehl Švédsku i v zápase základní skupiny. Velká část obou mužstev navíc pamatuje i z českého pohledu neúspěšný duel na loňském mistrovství světa osmnáctek, kde Češi podlehli Švédsku v zápase o bronz.

Tenkrát i dnes rozhodl duel vítězným gólem velký talent švédského hokeje Nicklas Bergfors. Toho na turnaj uvolnilo New Jersey a Bergfors je jedním ze dvou hráčů NHL na šampionátu.

Švédský kouč Torgny Bendelin byl spokojen s tím, že jeho tým zvládl závěrečný duel po kruté čtvrtfinálové porážce s Finskem. "Věděli jsme, že to bude velký boj, což se nakonec vyplnilo. V minulém zápase se nám je (české hokejisty) podařilo překvapit, tentokrát jsme zejména nechtěli dělat chyby," řekl Bendelin.

MSJ - o 5. místo
Česko - Švédsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 44. Káňa (Sobotka, Šindel) - 42. Ryno (Ullman, Granström), 43. Bergfors (Pettersson), 60. Backström (Stralman). Rozhodčí: Pellerin - MacDonald (oba Kan.), Glines (USA). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 10.684.
Sestava ČR: Fiala - Mrázek, Kindl, Šmach, Šmíd, Kudělka, R. Polák - Pohl, Hromas, Krejčí - Birner, Sobotka, Frolík - Meidl, Bahenský, Káňa - M. Hanzal, Šindel, Tlustý. Trenéři: Radim Rulík a Jan Votruba.

Reklama

Související témata: