Hlavní obsah

Plzeňský Dvořák dostal za rány pěstí trest na tři duely. Svačina za úder loktem na dva

Plzeňský hokejový útočník Michal Dvořák byl potrestán disciplinární komisí extraligy zákazem startu ve třech utkáních za to, že v nedělním utkání v Karlových Varech uštědřil rány pěstí obránci Jiřímu Drtinovi. Na dvě utkání byl suspendován vítkovický útočník Vladimír Svačina, jenž rovněž v duelu 45. kola v Pardubicích uštědřil úder loktem do obličeje forvarda Radoslava Tybora.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský útočník Michal Dvořák dostal trest 5 + 20 minut za hrubost.

Článek

Dvořák se po souboji u mantinelu v 19. minutě pustil do Drtiny pěstmi a dostal trest na pět minut a do konce utkání za hrubost. Drtina inkasoval za stejný prohřešek od sudích Vladimíra Jeřábka a Roberta Čecha dvouminutový trest.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"Michal Dvořák napadl v pokračování souboje o kotouč ranami pěstí protihráče Jiřího Drtinu, ačkoli protihráč nejevil snahu se šarvátky účastnit a pouze se bránil útoku. Ve svém jednání pokračoval hráč Michal Dvořák i ve chvíli, kdy protihráč ležel bez helmy na ledě, než dalšímu útoku zabránili čároví rozhodčí," konstatoval v tiskové zprávě předseda disciplinární komise Karel Holý.

Přitížil mu předchozí trest

Dvořákovi přitížil i fakt, že byl v posledních dvou letech disciplinárně trestán. V polovině února loňského roku dostal stopku na dva zápasy za úder do oblasti hlavy a krku na chomutovského Štěpána Hřebejka, o necelý měsíc později za stejný zákrok na litvínovského Rostislava Martynka dostal trest na tři zápasy a navíc stál automaticky ještě jedno utkání za trest ve hře.

Indiáni se musí obejít bez Dvořáka v úterý doma proti Kometě Brno, ve čtvrtek v Kladně a ještě v úterý 25. února po olympijské pauze proti Slavii.

Svačina srazil Tybora na konci druhé třetiny a sudí Martin Fraňo s Vladimírem Šindlerem za zákrok nevylučovali. "Zákrok byl veden nad rámec běžného dohrání tělem, mimo zorný úhel protihráče, který byl v době zákroku v držení kotouče. Při zákroku přitom došlo ke zřetelnému úderu loktem do obličeje protihráče, který se nemohl odpovídajícím způsobem chránit a utkání nedohrál," uvedl Holý.

"Nevím, co k tomu říct, ale nemá cenu si nic vymýšlet. Tybor byl v souboji s naším Kovářem, tak jsem tam přijel, abych ho zdvojil. Bohužel se ale blbě otočil a já ho trefil," řekl po utkání Svačina, který vynechá úterní duel v Chomutově a čtvrteční domácí zápas se Zlínem.

Pokutou ve výši 30 tisíc korun byli potrestáni litvínovští obránci Jiří Gula a Petr Kousalík za jednání v nedělním utkání s Hradcem Králové, jehož důsledkem byla hromadná potyčka se zapojením hráčů ze střídačky. Podle disciplinární komise se napadením protihráče Bohumila Janka v nevyvážené početní situaci a po naskočení ze střídačky dopustili přestupku jednání proti fair play.

"Před zkoumanou situací došlo ke sražení brankáře Pavla Francouze (Litvínov), a to v důsledku nárazu spoluhráče Filipa Pavlíka, kterého v prostoru před střídačkami tělem dohrál Bohumil Jank," uvedl Holý.

"Okamžitě po tomto zákroku byl napaden pěticí hráčů HC Verva Litvínov, z nichž Filip Pavlík s Jurajem Majdanem byli v předchozím průběhu hry na ledové ploše a Viktor Hübl střídal odjíždějícího brankáře, zatímco Jiří Gula s Petrem Kousalíkem se do incidentu zapojili naskočením ze střídačky," dodal předseda disciplinárky.

Reklama