Hlavní obsah

Chybný verdikt! Podle komise rozhodčích neměl být technický gól Patery ve Zlíně uznán

Praha
Aktualizováno

Bezprostředně po nedělním zápase vyvolal technický gól olomouckého hokejisty Pavla Patery ve Zlíně (2:3 po samostatných nájezdech) velké vášně. Podle úterního verdiktu komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje byla vítězná branka zkušeného útočníka uznána nesprávně. Sudímu Renému Hradilovi, který je za rozhodnutí odpovědný, zrušila delegaci k utkáním do reprezentační přestávky a nejpozději do 4. listopadu upřesní trest. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký útočník Pavel Patera (vpravo) v diskuzi s rozhodčím.

Článek

Patera při posledním nájezdu třetí série za stavu 2:2 udělal kličku brankáři Liboru Kašíkovi a při zakončení byl faulován. Sudí přiznali Olomouci technický gól. Zlín v pondělí zaslal komisi rozhodčích a řediteli extraligy proti tomuto rozhodnutí stížnost.

"Stížnost posoudila komise jako oprávněnou, protože tzv. technický gól po faulu brankáře Libora Kašíka na protihráče Pavla Pateru, provádějícího samostatný nájezd, byl uznán chybně. V souladu s pravidly měl být Kašíkovi uložen dvouminutový trest a samostatný nájezd měl být opakován," uvedl svaz.

Podle pravidel se takto postupuje, pokud se brankář napoprvé při samostatném nájezdu dopustí faulu a není vstřelen gól. Na trestnou lavici odchází jiný hráč mužstva. Pokud se faulu při stejném samostatném nájezdu dopustí podruhé, rozhodčí mu uloží osobní trest a na trestnou lavici odchází znovu jiný hráč mužstva a nájezd se opět opakuje.

Technický gól je uznán až v případě, že se brankář dopustí faulu při stejném samostatném nájezdu potřetí a není vstřelen gól.

"Přijali jsme to s tím, že u pana Hradila je to už jeho druhá hrubá chyba. Nešlo o to, že posoudil špatně zákrok. V podstatě se jedná o neznalost pravidel. Určitě se k tomu ještě vedení klubu vyjádří. Nikde není dáno, že bychom získali tento bod. Byl nám upřený. V dlouhodobé soutěži se to stává. Nejhorší by bylo, kdyby nám v konečném součtu tento bod chyběl," řekl asistent trenéra hokejistů Zlína Juraj Jurík.

Reklama

Související témata: