Hlavní obsah

Kuriozita na Spartě! Pražané odešli do šatny, Pech povolával do obrany náhradního brankáře

Praha

Na světelné tabuli naskočila číslice 18:00 na znamení toho, že se začíná odpočítávat čas do skončení druhé přestávky. Kompletní sparťanská střídačka proto zamířila do kabiny, následovala ji i většina karlovarských hokejistů. Technici vyndali branky z jejich postavení, na ledovou plochu už se pomalu chystala vjet rolba. Prostě vše nasvědčovalo tomu, že druhá třetina je již minulostí. Jenže hlavní rozhodčí Čech se Součkem byli opačného názoru...

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Sparty Rastislav Staňa - ilustrační foto.

Článek

To vše kvůli situaci ze samého závěru druhé třetiny. Sparta se za příznivého stavu 3:2 vydala do útoku a její forvard Martin Réway dorážkou překonal karlovarského gólmana Habala. Sudí sice okamžitě ukázali na branku, že gól platí, poté se ale jeli poradit s kolegy u videa, jestli slovenský reprezentant stihl skórovat ještě před vypršením časového limitu druhé části hry. Siréna oznamující konec třetiny totiž zazněla takřka současně...

„Byl jsem překvapený, vůbec jsem totiž nevěděl, že byla siréna. Padl gól a rozhodčí šel najednou kontrolovat video. Až pak mi řekli, že nevědí, jestli padl po, nebo před sirénou," říkal sparťanský útočník Lukáš Pech, jenž byl v tu chvíli na ledě.

„Čas jsem sledoval, když jsem přihrával za naší brankou Lukáši Pechovi, a to bylo do konce deset dvanáct vteřin. Pak už ne," popisoval Réway. A přiznával, že podle svého mínění sudí zásah spíše neuznají. „I kvůli tomu, že jsem v této sezóně ještě gól nedal. Taky že si kluci ze mě hnedka dělali srandu, že si na první gól budu muset ještě počkat."

Karlovarští obránci nedohrávali situaci naplno

Jenže rozhodčí po několikaminutové konzultaci branku uznali. Podle informací karlovarského asistenta trenéra Jaromíra Kverky staršího padla pouhé dvě setiny před sirénou! „Naši obránci, kteří v té době byli na ledě, říkali, že už do toho nešli naplno. Mysleli si, že už bude siréna, jenže ono ještě půl vteřiny zbývalo," uznal autor druhého gólu Energie Radim Hruška.

Po verdiktu sudích zamířila sparťanská střídačka do šaten. V domnění, že prostřední třetina již skončila. Na ledě zůstali jen tři útočníci domácích. Jenže sudí Čech se Součkem věděli, že ještě jedno buly ve středovém kruhu musí následovat. I přesto, že zbývá odehrát pouhé dvě setiny....

„Tohle jsem ještě nezažil. Nevím, jestli nebyla chyba rozhodčích, že dovolili mužstvům odejít do šaten," říkal Hruška, který zůstal po uznání gólu oddechovat na střídačce, a tak na vhození buly vjel na led na postu obránce, aby Karlovarští byli na ledě v plném počtu.

Staňa prosby Pecha nevyslyšel

To sparťané již v té době, kromě brankáře Novotného a tří útočníků, odpočívali v kabině. Sportovní manažer Holešovických Patrik Martinec proto ihned sprintoval do šatny, aby jakékoliv dva hráče přivolal zpátky na led. Mezitím Lukáš Pech z ledové plochy halekal na náhradního sparťanského gólmana Rastislava Staňu, aby si šel na pozici beka stoupnout právě on, když na střídačce vydržel a neodebral se se zbytkem týmu do šatny.

„Za tu chvilku by stejně nikdo nestihl dát gól. Bylo to jenom o tom vhodit puk na led. Rasťa tam koukal, tak jsem na něj ze srandy volal, ať jde na led, abychom nezdržovali," smál se Pech. Staňa jeho prosby nakonec nevyslyšel, a tak se ze šatny vrátili zadáci Polášek s Piskáčkem.

Sparta hned v úvodu třetího dějství přišla o dvoubrankový náskok, když Karlovy Vary dvěma slepenými góly srovnaly na 4:4, nakonec ale Pražané přesto v prodloužení vyhráli 5:4. „Ale je to varovný prst do dalších zápasů. Za deset minut ve druhé třetině otočíme z 0:2 na 4:2 a pak během tří minut dostaneme dva góly. Tak zkušenému mužstvu, jaké máme, by se to stávat nemělo," ví Pech.

V šatně Varů se i přes prohru slavilo

To Západočeši byli i přes prohru spokojení. Už po skončení základní hrací doby si trenéři za stavu 4:4 na střídačce radostně plácali rukama, navzdory porážce v prodloužení se pak z jejich šatny rozléhalo radostné křepčení. „Kdyby nám totiž někdo před zápasem řekl, že tady budeme bodovat, byli bychom rádi," vysvětloval Kverka.

„Samozřejmě, že bod bereme! Sparta je prostě Sparta, proto jsme si taky v šatně zařvali," usmíval se Hruška a připomínal minulou sezónu, kdy Západočeši ve dvou zápasech v Holešovicích nevstřelili jediný gól a zaznamenali debakly 0:11 a 0:5. „To byla fakt hrůza, tak jsme si to radši ani nepřipomínali. Spíš jsme se tím ze srandy hecovali," říkal Hruška.

Reklama

  3 : 4 Vsetín - Kladno 3 : 4 dohráno
20240422T18 : 00:00+0200
Vsetín vs. Kladno
Vsetín vs. Kladno
Vsetín
Kladno