Hlavní obsah

Hollwega se někdy bojíme víc než protihráčů, říká o raubířovi plzeňský Sýkora

Praha

Oslavy 111. výročí od založení klubu jim nevyšly. Hokejisté Sparty ztratili nadějně rozehraný zápas s Plzní, v němž už po jedenácti minutách vedli o dva góly a o krok vpřed byli ještě na začátku třetí třetiny. Jenže Škodovka si nakonec veze z Holešovic tři body za výhru 4:3, kterou vítězným gólem zajistil proměněným trestným střílením Ján Sýkora. Slovenský forvard ale chválu na svoji osobu odmítal, velebil naopak spoluhráče Ryana Hollwega.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plzeňský útočník Ryan Hollweg (vpravo) slaví s brankářem Matějem Machovským vítězství na Spartě.

Článek

Americký raubíř i za nepříznivého stavu zbytek týmu na střídačce neustále burcoval, příkladem šel i na ledě. Srážel se s protivníky, rozdal spoustu hitů a i během oslabeních byl vidět, když zblokoval několik střel sparťanů.

„Ryan je velmi platný hráč. Ať už na ledě, na střídačce nebo v kabině. Je to bojovník, který dává do hry takové srdce, že je mu jedno, jestli mu (soupeř) odstřelí hlavu nebo oči," chválil Sýkora plzeňského brouska. „Jeho styl hry nás všechny zvedá, umí nás vyburcovat. Na střídačce dokáže zakřičet a někdy se ho bojíme víc než protihráčů," rozesmál se Sýkora.

I sparťanský útočník Lukáš Klimek přiznával, že na Hollwega se Holešovičtí před zápasem připravovali. „Dávali jsme si na něho bacha, ale nebylo to tak, že by nás zastrašil. Neprohráli jsme kvůli němu, ale proto, že jsme možná hráli až moc profesorsky. Nedohrávali jsme souboje a Plzeň ten hokej nebolel."

Rychlé vedení nám uškodilo, myslí si Klimek

Klimek se kvůli nemoci kapitána Rolinka posunul ze třetí útočné formace do té první k Hlinkovi a Réwayovi a byl to právě on, kdo dvěma góly zajistil Spartě už za jedenáct minut vedení 2:0. „V první třetině nám to chodilo, kluci mě párkrát našli před brankou a vypadalo to dobře. Škoda, že jsme gólů nepřidali víc. Já sám měl ještě další dvě šance," litoval se třinácti góly nejlepší sparťanský střelec v sezóně.

„Přišlo mi, jako bychom byli v první třetině zaskočení a báli se hrát. Nešly nám přesilovky, puky nám přeskakovaly přes hokejky. Měli jsme takové tvrdé nohy, přitom z Plzně je to do Prahy jen hodina cesty," podivoval se Sýkora plzeňskému útlumu v úvodu utkání.

„Jenže nám rychlé vedení paradoxně možná uškodilo. Hráli jsme lehkovážně a nedůsledně. Asi jsme si mysleli, že to půjde samo a napadají tam další góly," přemítal Klimek. A tak Plzeň od druhé poloviny zápasu a zejména ve třetí třetině začala přebírat iniciativu a byla nebezpečnější než domácí.

Sýkora: Dělám prostě to, co umím

„Najednou jsme je dostali pod tlak a už to nebyla ta Sparta, jako na začátku zápasu," všiml si Sýkora, jenž v 47. minutě utkání vítězným gólem rozhodl. V sólovém úniku byl podražen Emingrem, rozhodčí nařídili trestné střílení, v němž čtyřiadvacetiletý Slovák uspěl se střelou na vyrážečku gólmana Stani.

„Dělám prostě to, co umím. Kluci říkají, že mám dobrou střelu švihem, tak jsem ji použil," usmál se Sýkora, který přitom před týdnem proti Pardubicím trestné střílení neproměnil. „Tehdy jsem to odfláknul, ale stav už byl rozhodnutý. Zato teď šlo o hodně," věděl Sýkora, díky jehož gólu se Plzeň posunula v tabulce už na osmé místo. „Nekoukáme na to, že jsou to body zrovna ze Sparty. Prostě bereme tři body, každý je pro nás při vyrovnanosti tabulky zlatý."

Reklama