Hlavní obsah

Lidi mají rádi příběhy jako o Popelce, říká Francouz, jemuž vytryskly i slzy. Pojede na MS?

Třinec

Na krk si nasadil zlatou medaili, o chvilku později zvedl nad hlavu mistrovský pohár a se svými spoluhráči si na ledové ploše užíval euforii. Když však litvínovský gólman Pavel Francouz zahlédl, že na střídačku za ním z hlediště třinecké haly dorazili rodiče, hned se vydal za nimi a s tatínkem a následně i maminkou se několik vteřin objímal. Nikdo z nich neskrýval dojetí...

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Litvínova Pavel Francouz se raduje s pohárem z vítězství.

Článek

Hokejisté Litvínova oslavují mistrovský titul.

Ručinský kouří vítězný doutník.

Co vám říkali?

Byli pyšní. Do Třince dorazili poprvé v sérii, na předchozí zápasy nejezdili a já jim říkal, ať nejezdí, protože z Plzně je to hrozně dlouhá cesta.

Jak to, že nakonec dorazili?

Protože jsem mámě po prohře v šestém finále říkal, ať prostě jedou, že nás čeká zápas, na který budeme dlouho vzpomínat. A jsem moc rád, že tu mohli být.

Co jste prožíval, když František Lukeš v samém závěru svým druhým gólem zvýšil na 2:0 a bylo tak jasné, že už vám titul nikdo nesebere?

Bylo to neskutečné... Když jsem ale viděl, jak oba kluci (Lukeš s Hüblem) jedou sami na prázdnou bránu, chvilku jsem nevěděl, zda nebylo pískáno. Vypadalo to totiž, jako kdyby Třinec už chvilku nehrál, na led padaly nějaké předměty. Jenže jak se začali kluci radovat, cítil jsem obrovskou euforii taky úlevu. Dokonce mi vytryskly i slzy.

Pavel Francouz v letošním play off:
Zápasů17
Průměr inkasovaných branek/zápas1,38
Úspěšnost zákroků95,30%
Čistá konta4

Nepřekvapilo vás, když vám kapitán Trávníček předával mistrovský pohár, jak je strašně těžký?

Pocítil jsem to hned, ale sebral jsem poslední zbytky sil a zvedl ho nad hlavu. Byl to skvělý pocit. Kvůli něčemu takovému jsem začal hrát hokej a je úžasné, že se nám to podařilo. Jsem sice odchovanec Plzně, ale prožil jsem tři skvělé roky v Litvínově a myslím, že právě tam jsem hokejové vyspěl.

Budou oslavy historického titulu pro Litvínov hodně bouřlivé?

Hlavně budou hodně náročné, stejně jako sedmý zápas. Celý den od rána nervy, teď cesta zpátky, v Litvínově asi budeme rádi, až vypadneme po dlouhé cestě z autobusu a budeme doma. V pátek se ale do toho pustíme znovu!

Litvínov jste držel celou sezónu, ale šestý finálový zápas vám nevyšel a po pěti inkasovaných gólech jste branku opustil už po druhé třetině. Jak složité bylo před rozhodující bitvou hodit tohle za hlavu?

Vůbec. Pošetřil jsem ve třetí třetině síly, na góly vůbec nemyslel a ve čtvrtek jsem se na ledě cítil moc dobře.

Za celou sezónu jste neprošli výraznější krizí, neprohráli jste třikrát za sebou. Čím si to vysvětlujete?

Myslím, že je to v našich trenérech, protože oni jsou opravdu přísní a kdykoliv viděli závan jakéhokoliv polevení, tvrdě jsme to od nich slyšeli a rozhodně si nebrali servítky. A to nám hrozně moc pomohlo, nenechali nás zpychnout. V Litvínově se třeba dříve stalo, že jsme odehráli dobré zápasy, ale následovala série proher. Tentokrát se nám to vyhnulo po celou sezónu, v play off jsme se pak ohromně semknuli a ještě se zlepšovali každým zápasem.

Může zisk mistrovského poháru pomoci v tom směru, že sponzoři budou mít větší zájem podporovat litvínovský hokej?

Může to tak být. Už teď byla obrovsky znát podpora celé republiky, která stála na naší straně. Třinec je velkoklub s obrovským rozpočtem, ale lidé mají rádi Popelky a další podobné příběhy. I v Litvínově se ale změnila spousta věcí, už jen to, že jsme mohli na poslední zápas letět letadlem. To byl obrovský zážitek, v české extralize to nemá obdoby. Musím těm, kdo se o to zasloužili, poděkovat. Někdo se snad doslechl, že Třinec létá na zápasy, a když Litvínov dlouho nebyl takhle blízko titulu, tak se nějak složili a zařídili to. Z Litvínova jsme byli za tři hodiny v Třinci, ta cesta byla úžasná a nesrovnatelná se sedmi hodinami v autobuse, z něhož jsme vylezli rozlámaní.

Pojďme ještě k vám. Už máte od reprezentačního kouče Růžičky zprávy, jestli a případně kdy se máte k národnímu týmu připojit?

Nebyli jsme teď spolu v kontaktu, chtěl mě nechat v klidu. Když mi bude volat a chtít, abych jel na mistrovství třeba i jako trojka, bral bych to. Když jsem ale viděl, jak chytal Kuba Kovář přípravu, jak výborně chytal proti Finům Saša Salák a k tomu je navíc ve hře Ondra Pavelec... S ohledem na to si myslím, že tahle trojice je pro mistrovství daná. Já budu i rád, když si po sezóně odpočinu.

Opravdu by vás nemrzelo přijít o domácí šampionát?

Náplast v podobě titulu je taková, že se s tím srovnám.

Co s vámi bude v příští sezóně? Prý máte namířeno do KHL do Čeljabinsku?

Bude se to řešit v nejbližších chvílích, pak vyjde určitě nějaké oficiální stanovisko.

Kdo by podle vás měl být prvním gólmanem české reprezentace na MS?
Pavel Francouz
24 %
Jakub Kovář
5,3 %
Ondřej Pavelec
43,3 %
Alexander Salák
27,4 %
Celkem hlasovalo 11556 čtenářů.

Reklama

Související témata: