Hlavní obsah

Liberec si v přestřelce upevnil vedení. Třinec utrpěl debakl, trenéři rezignovali

Praha
Aktualizováno

Pátek třináctého, černý den pro finalisty minulého ročníku hokejové Tipsport extraligy. Inkasovali celkem desetkrát, sami se zmohli na jediný gól. Šampióni z Litvínova v pátečním 18. kole soutěže nezastavili výsledkový propad a prohráli doma s Plzní 1:3, ještě hůř ale dopadl vicemistr z Třince. Tomu naložily Vítkovice v ocelářském derby debakl 7:0 a trenérská dvojice Kalous, Varaďa u poraženého celku skončila. Pozici lídra si v přestřelce s Mladou Boleslaví upevnil Liberec (6:4), v dalších zápasech prohrála Olomouc s brněnskou Kometou 1:4, Zlín udolal nováčka z Chomutova 2:1 po samostatných nájezdech, Karlovy Vary otočily zápas s Pardubicemi (3:2) a královéhradecký Mountfield podlehl Spartě 2:5.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký útočník Jan Stránský před brankářem Boleslavi Davidem Rittichem.

Článek
Fotogalerie

Vedoucí Bílí Tygři bodovali už sedmkrát za sebou a v čele mají před Plzní náskok čtyř bodů a ještě zápas k dobru. Mladé Boleslavi se v Liberci dlouhodobě nedaří, naposledy tam triumfovala před pěti lety. Svoji kůži však Středočeši neprodali lacino. Ve druhé třetině vedli 2:1 a pak ještě dokázali vyrovnat na 3:3, ale bojovně hrající domácí strhli v utkání, v němž padlo deset gólů, nakonec výhru na svoji stranu.

Vítkovice oplatily Třinci prohru z úvodního měření sil v sezóně (1:3) i s úroky a dosáhli tak svého nejvyššího vítězství v dvacetileté historii ocelářských derby v elitní soutěži. Dvěma góly se na demolici finalistů minulého ročníku soutěže podílel Roman Szturc a skóre zpečetil slovenský útočník Peter Ölvecký, jehož klub získal teprve v den utkání.

Třinečtí podruhé za sebou prohráli bez vstřeleného gólu, naposledy skóroval před dlouhými 136 minutami. V tabulce figurují Oceláři až na desátém místě a hlavní trenér Jiří Kalous na krizi reagoval rezignací.

Pokazili Hanákům oslavy

Brněnská Kometa pokazila Olomouci oslavy 60 let od vzniku tamního hokejového týmu, při jejichž příležitosti nastoupili Hanáci v retro dresech. Puk za záda Marka Čiliaka ale dostali k zármutku zaplněného stadiónu pouze jednou, zatímco hosté byli úspěšní v každé třetině a ukončili tak černou sérii tří zápasů bez bodového zisku.

Úřadující mistr z Litvínova prohrál už popáté za sebou, nedokázal si poradit s Plzní. Západočeši přitom na Zimním stadiónu Ivana Hlinky z předchozích čtyř soubojů nezískali ani bod, tentokrát ovšem dovolili domácím jen otevřít skóre. Pak už stříleli jen sami a Severočeši klesli až na předposlední příčku.

Hradec Králové se v případě výhry nad Spartou mohl za určitých okolností vyšvihnout do čela soutěže. Mountfield byl před reprezentační pauzou ve skvělé formě, pětkrát v řadě neztratil bod. Tentokrát se ale radovali Pražané, kteří si náskok vybudovali už v úvodní třetině a na začátku druhého dějství ho navýšili na 3:0. Sparta i díky dvěma gólům Michala Barinky svého soupeře v tabulce přeskočila a je třetí.

Báječný Bukartsův debut

Poslednímu Zlínu se před vlastními fanoušky v probíhající sezóně nedaří, Chomutov ale dokázal doma porazit počtvrté za sebou. Parádní premiéru v dresu Beranů prožil Roberts Bukarts, jenž přišel do klubu v průběhu týdne z Dinama Riga. Lotyšský reprezentační útočník vstřelil oba góly vítězů, první v polovině zápasu a ten rozhodující v rozstřelu! Berani jsou ale i nadále poslední a stále čekají na první domácí tříbodové vítězství v sezóně

Dvougólové vedení nestačilo hokejistům Pardubic, z Karlových Varů si nakonec neodvezli ani bod. Obrat celku z lázeňského města, který si připsal třetí výhru v řadě, dokonali v závěrečné třetině Radek Duda a Rudolf Huna.

Hokejová Tipsport extraliga - 18. kolo:
Vítkovice - Třinec 7:0
Branky: 16. a 35. Szturc, 8. Kolouch, 17. Kucsera, 28. Burger, 34. Balán (z trestného střílení), 56. Ölvecký
Olomouc - Brno 1:4
Branky: 18. Laš - 9. Ostřížek, 31. J. Hruška, 38. Dočekal, 43. V. Burian
Litvínov - Plzeň 1:3
Branky: 7. Martynek - 12. Kubalík, 17. Indrák, 25. Bližňák
Zlín - Chomutov 2:1 po samostatných nájezdech
Branky: 30. a rozh. nájezd Bukarts - 39. Červenka
Hradec Králové - Sparta 2:5
Branky: 23. Courchaine, 32. Kukumberg - 20. a 33. Barinka, 6. Černoch, 22. Sabolič, 59. A. Kudrna
Karlovy Vary - Pardubice 3:2
Branky: 30. Bičánek, 52. Duda, 55. Huna - 5. Voženílek, 22. Poulíček
Liberec - Mladá Boleslav 6:4
Branky: 9. a 55. Krenželok, 29. Řepík, 30. Lakatoš, 36. Ševc, 43. P. Jelínek - 24. Jarůšek, 27. Urban, 31. R. Hruška, 59. Pacovský

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice