Hlavní obsah

Dvacítku čeká na MS po roce opět klíčový duel s USA

KELOWNA

Českou hokejovou reprezentaci do 20 let čeká po roce na juniorském mistrovství světa opět klíčový duel s týmem USA. Zatímco loni v Grand Forks vyhráli Češi 3:2 v prodloužení a vybojovali bronz, letos se oba týmy utkají ve Vancouveru a ve hře bude postup mezi nejlepší čtveřici turnaje.

Článek

Poražený tým tak v noci z pondělí na úterý přijde o šanci získat medaili na vrcholné akci této věkové kategorie.

Loňské úspěšné souboje s Američany, neboť Česko se utkalo se stejným soupeřem i v základní skupině a vyhrálo 3:1, si pamatuje šest hráčů současného kádru týmu trenéra Radima Rulíka. Útočník Petr Vrána, který boj o bronz rozhodl gólem v třetí minutě prodloužení, ale chybí. Zatímco před rokem měly oba celky vyrovnané ambice, tentokrát jsou favority spíše hráči USA. Podle řady odborníků je totiž tento tým společně s Ruskem hlavním adeptem na prvenství.

Američané mají výborné přesilové hry

"Jejich hru jsme samozřejmě sledovali. Například v posledním duelu proti Kanadě hráli velmi dobře. Američané mají výborné přesilové hry a dobře hrají i v oslabení. Bude to velmi těžké," řekl spolupracovnici ČTK asistent trenéra Jan Votruba. Hráči USA si v duelu s Kanadou připsali první porážku na turnaji. Kdyby však v závěru neriskovali při hře bez brankáře, neboť chtěli skupinu vyhrát a postoupit přímo do semifinále, skončil by duel zřejmě nerozhodně.

Čeští hokejisté jsou si vědomi, že je čeká náročný boj. Receptem, jak postoupit do semifinále, je podle nich zopakování solidního výkonu z duelu proti Slovensku. "Měli bychom hrát to samé. Rozebírat si protihráče ve středním pásmu, dobře bránit a hlavně musíme dát více gólů," řekl obránce Ondřej Šmach, jeden z českých pamětníků loňského úspěchu.

Jak dopadne zápas USA - ČR?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Podobně se vyjádřil i útočník Karel Hromas, jenž stejně jako většina spoluhráčů poslední duel USA s Kanadou na dálku sledoval. "Američané tady mají velmi dobrý tým. Jsou tam zvučná jména, kluci draftovaní v prvním kole. Většina z nich hraje ve WHL, ale někteří naskočili i do AHL. Musíme to ale zvládnout," řekl hráč kanadského celku Everett Silvertips. Také on si je ale vědom toho, že Češi musejí hrát hlavně disciplinovaněji. Rusko i Švédsko český tým porazily zejména díky časté hře v početní výhodě.

Češi nastoupí k rozhodujícímu zápasu turnaje, po kterém bude jasné, zda se hokejisté vrátí domů jako úspěšné nebo neúspěšné mužstvo, zřejmě s brankářem Markem Schwarzem. Poslední dva duely přitom odchytal mezinárodně méně ostřílený Radek Fiala. "Tohle rozhodnutí ale nesmíme uspěchat. Máme na něj čas," řekl kouč Votruba.

Dodal však, že litvínovský gólman Fiala odchytal celý duel proti ruské sborné i z taktických důvodů. "Radek chytal velmi dobře a my jsme nechtěli, aby tam Marek šel a dostal třeba nějaké blbé góly. Aby byl připraven do dalších utkání," uvedl Votruba.

Reklama

Související témata: