Hlavní obsah

Reprezentovat je naprosto skvělé, přiznal nováček, který vletěl do jiné hokejové dimenze

Brno

Rok se s rokem sešel a Jakub Svoboda se ocitl v jiné hokejové dimenzi. Útočník Brna v minulé sezóně vstřelil jediný gól ve 46 zápasech základní části. O rok později stejný počet utkání a 12 gólů. Ale to nejlepší si nechal na play-off - 20 klání a 7 tref. Patřil mezi lídry Komety, teď přišla odměna. Ve čtvrtek ho čeká premiéra v reprezentaci. "Jsem rád. Když mě vzali, tak mě vzali. Dál se uvidí, až co ukážu,“ nedělá si velkou hlavu dvaadvacetiletý forvard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Svoboda na srazu národního týmu

Článek

Na svůj první reprezentační sraz přijel autem. Nic neobvyklého. Trochu se ale přece vymykal. Na parkovišti před Kajot arenou stály vozy většinou okolo miliónu a výše, tedy vyšší cenová, ale Jakub Svoboda své tělo vysoukal z osobního automobilu, který patří do třídy malých vozů - Peugeot 206. S tím dorazil na brněnský sraz. Je znát, že stojí teprve na začátku kariéry.

Ale auto nerozhoduje o úspěchu na ledě. Nováčkem je v reprezentaci přesto jen jednou. „Je to jako když jsem sem (do Brna) přišel poprvé, plno neznámých lidí, ale nic si z toho nedělám. Jediná cesta je, hrát to, co jsem hrál doteď. To je asi to nejlepší, co umím. Nebylo by dobré to měnit," myslí si Svoboda.

Nominace ovlivnila délku oslav

O nominaci se dozvěděl finalista extraligy po prohrané partii s Pardubicemi. „Ale něco bylo na netu už dva dny předtím," připomněl útočník, který kvůli pozvánce musel oželit slavení druhého místa v nejvyšší soutěži. „Docela dost to ovlivnilo oslavy. Vypadl jsem brzo. Byl jsem s týmem, nedovolil bych si nejít, ale vypadl jsem dříve než ostatní. Byl jsem jen ve čtvrtek," zdokumentoval nováček svůj slavící proces.

Teď se vrací k práci. S vidinou, že si může zahrát mistrovství světa. „Chci se o to poprat a roli mi určí trenér. Víceméně jdu do neznámého prostředí. Nějaké hráče znám z ligy, osobně Kubu Nakládala (ještě spoluhráč Tomáš Žižka), to je asi všechno," pátral v paměti Svoboda, který se jako novic nevyhne povinnostem. „To je i díky věku, tyhle věci mě neminou," připomněl třeba sbírání puků odchovanec přerovského hokeje.

V klubové sezóně uspěl, postupně se zařadil mezi opory. Teď je tu ale vyšší stupeň. Navíc více hráčů a méně letenek do Stockholmu. „Viděl jsem, že je nás dost, nebude to lehký. Ale reprezentovat je naprosto skvělé, vždycky jsem si to jako malý přál," dodal Svoboda.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články