Hlavní obsah

Eliáš prožil hvězdný návrat, po zápase ale cítil únavu

EAST RUTHERFORD

Veškerá očekávání předčil podle mínění zámořských médií při svém návratu na led útočník New Jersey Patrik Eliáš. Český forvard poprvé naostro obul brusle po osmiměsíční pauze způsobené léčbou a rekonvalescencí ze žloutenky v úterním utkání s Floridou a hned byl jedním z hlavních strůjců vítězství Devils. Za to byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Článek

V hale v Meadowlands jej zdravil transparent s nápisem "Vítej zpátky, Patriku!". I když byly ochozy zaplněné jen zpola, necelých jedenáct tisíc fanoušků dokázalo vytvořit pěkný randál. "Pa-tty, Pa-tty," skandovali po zápase.

V něm je Eliáš nadchl stejně jako spoluhráče, trenéra i média. "Bylo to výkon jako za starých časů," prohlásil gólman Martin Brodeur, jehož klub se letos trápí a balancuje na hraně účasti v play-off. Pro dvojnásobného vítěze Stanley Cupu z nedávných let je to nezvyklá pozice. "Bez Eliáše to bylo těžké. Každý musel hrát něco jiného, než na co je zvyklý," dodal gólman.

Český centr naskočil do zápasu skoro po roce, naposledy nastoupil v únoru za ruský Magnitogorsk. Pak v jedné restauraci chytil žloutenku, přišel o zlatý šampionát ve Vídni a nyní zmešká i olympiádu v Turíně.

V úterý se postavil rovnou k úvodní buly do prvního útoku mezi Scotta Gomeze a Briana Giontu, s nimiž hrál poslední dva měsíce před výlukou. "Půl první třetiny jsem byl nervózní," přiznal Eliáš. A to přesto, že zažil vypjaté sedmé zápasy finále Stanley Cupu. "Ale nikdy jsem nebyl v takové situaci jako teď. Nikdy jsem nebyl vážně zraněný, nebo nemocný," vysvětlil.

'Áčko' na prsou neřeší

Svým slovům o konci nervozity dodal na ledě sám symbolickou váhu. Tři vteřiny před vypršením úvodní půlky první třetiny zpracoval u hrazení za brankou zadáka Floridy Lukáše Krajíčka a uvolnil nahozený puk pro Gomeze, jenž připravil okamžitě gól pro Giontu.

Eliáš pak potvrdil, že Panteři jsou jeho oblíbeným soupeřem. Ve třicátém zápase proti nim si připsal devětadvacátý bod. Postaral se o to přihrávkou zpoza branky na další Giontův gól, kterou publikum odměnilo potleskem vestoje. "Stihl toho (Eliáš) dost. Oba moje góly byly výsledkem toho, že šel tvrdě do rohu," řekl Gionta. Třebíčský rodák se mohl zapsat mezi střelce i sám, ale při pokusu o blafák mu gólman Luongo sebral lapačkou puk z hokejky.

Některé Eliášovy spoluhráče překvapilo, že vítěz klubového bodování v uplynulých pěti sezonách nenastoupil s kapitánským "céčkem" na prsou. Na jeho dresu se vyjímalo "jen" písmeno A značící kapitánova zástupce. Eliáš si s tím hlavu nelámal. "Mám áčko, a to je snad lepší než céčko, ne?" narážel Eliáš v žertu na americký systém známkování ve škole.

Jeho obnovená premiéra v soutěži, v níž nastoupil naposledy před 21 měsíci, ale stoprocentní nebyla. "Ještě ne. Jsem unavený. Nemůžete ode mne čekat to, co jsem předváděl před nemocí," uvedl útočník, který na ledě strávil čtvrt hodiny.

Spoluhráči si jeho přínos nicméně pochvalovali. Brodeur měl radost, že tým konečně pracoval, jak měl, a že on konečně udržel čisté konto. Stalo se tak po 32 zápasech, což je pro něj nejdelší čekání od roku 1993, kdy Brodeur v New Jersey začal působit. "Každého jeho návrat nabudí," prohlásil o Eliášovi veterán Sergej Brylin.

Reklama